świeta świeta i po świetach
Z ubolewaniem patrzyłam na tych wszystkich ludzi goniących, za prezentami malo kreatywnymi po najmniejszej lini oporu. Tylko żeby coś. Czasami własnie zrobienie czegoś bardziej cieszy.
Nie mozna tez zapomnieć o dzikim szale kupowania jedzenia. Stojąc w kolejce zastanawiałam się, czy im tak na prawdę, tyle potrzeba?
Myslę, ze nie i najgorsze jest to, ze pewnie wiekszasc jedzenia wyląduje w koszu.
Serce mnie boli, ze ludzie stracili szacunek do jedzenia i z lekkoscia wyzucaja je do śmieci. Za kilkanaście lat świat nie poradzi sobie z zanieczyszczeniami i nie odpowiedzialnoscia ludzi. A świeta beda tylko pożywka dla szajsu i konsumcjonizmu. A przeciez nie o to w tym chodzi.
Moje swieta mineły z wielka refleksja i w radosci bez "sztucznych dodatków"
Choinka nie cienta w doniczce damy jej drugie życie "na wolności"
W końcu ogladnelam dekalog Krzysztofa Kiesliwskiego który spowodował tesknote za tym co bylo kiedyś wazne. Polecam wszystkim obejrzenie pierwsza czesc w linku kliknij tutaj.
Co do gotowania, to chciała bym wszystkich zachecic do zrobienia własnego zakwasu z buraków. Możemy go uzywac do barszczu jak i do picia, przez Cały rok. Nie kupujcie zróbcie sami przepis jest prosty i można powiedzieć, że sam się robi :-)
Buraki to warzywa o niesamowitym działaniu rakotwórczym, oczyszcza krew, dziala krwiotwórczo, pobudza krazenie, pomaga z problemami nerek i wątroby. Picie zakwasu pomaga w przemianie materii, przyspiesza trawienie, pomaga w zaparciach jest nie docenionym skarbem. Ważne to ze nie traci swoich wlasciwosci w czasie obróbki.
Przepis na proste kiszenie buraków :-)
Składniki
4-5 dużych buraków
glówka zabku czosnku
2 liscie laurowe (jeśli robimy pod barszcz)
pieprz (jeśli robimy pod barszcz)
ziele angielskie (jeśli robimy pod barszcz)
skórka chleba
Zimna przegotowana woda
Przygotowanie
Braki szorujemy i kroimy w cienkie plastry, razem ze skórka wrzucamy do słoika. Dodajemy dodatki, przecięty na pól czosnek i zalewamy woda.
Ja lubię przyprawiony zakwas do picia, wiec wykorzystuje przyprawy i dosypuje szczyptę soli, od was zależy czy dodacie przyprawy. Zakwas zostawiamy na 3-4 dni i gotowe, przelewamy do butelki lub słoika i pijemy. (możemy tez zapasteryzowac na puzniej, jeśli teraz nie potrzebujemy zakwasu.
Buraki wykorzystajcie do surówek lub sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz