poniedziałek, 29 lipca 2013

               Warzywniak na stole


  
Ponieważ cukinia nadal króluje ona również znalazła się w mixie warzywnym.
Niestety ziemniaczki młode nie nasze. 
Kiedy chcieliśmy zakupić sadzonki nie uwierzycie ale wszystkie wykupili.
Na szczęście mamy za przyjaźnionego sprzedawce organicznych warzyw u, którego się od czasu do czasu zaopatrujemy.

Na obiad potrzebujemy:
młode ziemniaki
cukinie 
1 kostkę tofu
sos sojowy
koperek
ząbek czosnku 
3 listki szałwii
Oliwę z oliwek
sól do smaku
sezam który prażymy

Na początek zabieramy się za ziemniaki.
Kiedy są już gotowe wstawiamy je do gotowania.
W tym czasie szykujemy tofu kroimy go w grubą kostkę i marynujemy w sosie sojowym, odkładamy do lodówki. 
Dodamy go na samym końcu gotowania.
Cukinie kroimy w kostkę i lekko podduszamy na patelni dolewając odrobiny wody. 
 Następnie dodajemy do cukinii czosnek drobno pokrojony i szałwie.
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do cukinii wszystko mieszamy dobrze i dodajemy tofu dusząc wszystko na małym ogniu.
Na koniec dodajemy sól, pokrojony koperek i uprażony sezam.
Podajemy oblane oliwą bądź z dodatkiem majonezu sojowego.



Co powinniśmy wiedzieć o Panu ziemniaku
a na pewno to, że posiada dużo składników  odżywczych magnez, fosfor, żelazo, wapń kwas foliowy witaminę C a także Niską zawartość sodu. 
Ważne jest to, że nie zawierają cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mało posiadają wartościowego białka ale za to, posiadają dużo błonnika,naszej naturalnej miotełki.
I Im starszy ziemniak tym bardziej kaloryczny.

Inna wersja: 



Ziemniaki, pieczarki, czosnek, cukinia, koperek, kapary w oliwie sól, pieprz, jajko.
****
Warto jeść ziemniaki i pamietać, że najlepiej smakuje z warzywami a nie z ciężkimi sosami.
Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz