Zupa zwana również flaczkami z boczniaków choć
po prostu zupa z boczniaków brzmi lepiej.
Wiec tej nazwy będziemy się trzymać.
Boczniaki to grzyby rosnące na drzewach pojawiające się jesienią aż do samej zimy możemy z nich korzystać.
Zawierają dużo łatwo przyswajanego białka i mało kalorycznych cukrów.
A także bogate są w składniki mineralne
wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen.
Również witaminy z gupy B i kwas foliowy.
Jest bardzo dobrym zastępcą mięsa jeśli chodzi o fakturę.
Grzyby boczniaki można smażyć, piec, marynować, gotować na wiele różnych sposobów.
A ponieważ za oknem zimno najlepiej przyrządzić z nich ciepłą rozgrzewającą zupę.
Składniki
Boczniaki około 400,500 g
1 por
1 cebula nie koniecznie
3 duże marchewki
2 małe pietruszki lub pasternak
0,5 selera
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
0,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
i parę kuleczek pieprzu
Przygotowanie
Seler,pietruszkę,marchewkę ścieramy na grubej tarce i lekko podsmażamy, wrzucamy do garnka z wodą
Por kroimy w krążki a cebule w kostkę grubszą i również podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek i mieszamy z resztą.
Do wszystkiego dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz.
I na małym ogniu gotujemy.
Boczniaki kroimy w paski około 1 centymetra podsmażamy aż się lekko zarumienią i dodajemy do wywaru.
Gotujemy około 30 min.
dodajemy resztę przypraw i solimy do smaku
Zupę z boczniaków można podawać z chlebem
W zimowy słoneczny dzień
To dobry czas na spacer,
¤¤¤¤¤
Mimo słońca powietrze było zimne ale w domu czekała nas ciepła rozgrzewająca zupa boczniakowa.
Zdrowie idzie w parze z dobrym jedzeniem i ruchem na świeżym powietrzu
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz