Wszystkim znane Pyzy w nowej wersji również bogate w proteiny.
PYZY Z SOCZEWICA
Aby je zrobić potrzeba tylko chwili.
Farsz już wykorzystałam wcześniej do pierogów teraz zmknełam go w trochę innym klimacie.
Ciasto
ziemniaki ugotowane i ubite na masę
mąka ziemniaczaną
ciasto dzielimy na 4 części i wyjmujemy jedną część,
W tą część wsypujemy mąkę ziemniaczaną wyrabiamy i gotowe. (można użyć jajka.)
Ja nie użyłam, trochę było ciężej je złączyć ale da się.
Farsz
zielona soczewica ugotowana i pognieciona widelcem
cebula podsmażona na patelni
lubczyk, pieprz i sól do smaku
Wszystko mieszamy razem
Z ciasta robimy placka okrągłego dodajemy farsz i zawijamy w kulkę.
Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną około 3 min.
Polewamy cebulką i lubczykiem usmażoną na maśle roślinnym
nie uwodornionym lub innym olejem .
Może być kłopot z lepieniem kulek ale jak wrzucicie je do wody od razu zaczną się bardziej kleić
Tradycyjne w nowym wydaniu po wegańsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz