wtorek, 11 lutego 2014

                           Obiad na szybko  i zdrowo - Pyzy




Wszystkim znane Pyzy w nowej wersji również bogate w proteiny.
PYZY Z SOCZEWICA

Aby je zrobić potrzeba tylko chwili.
Farsz już wykorzystałam wcześniej do pierogów teraz zmknełam go w trochę innym klimacie.

 Ciasto
ziemniaki ugotowane i ubite na masę
mąka ziemniaczaną
ciasto dzielimy na 4 części i wyjmujemy jedną część, 
W tą część wsypujemy mąkę ziemniaczaną wyrabiamy i gotowe. (można użyć jajka.)
Ja nie użyłam, trochę było ciężej je złączyć ale da się.

Farsz 
zielona soczewica ugotowana i pognieciona widelcem
cebula podsmażona na patelni 
lubczyk, pieprz i sól do smaku
Wszystko mieszamy razem 

Z ciasta robimy placka okrągłego dodajemy farsz i zawijamy w kulkę.
Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną około 3 min.
Polewamy cebulką i lubczykiem usmażoną na maśle roślinnym
 nie uwodornionym lub innym olejem .


Może być kłopot z lepieniem  kulek ale jak wrzucicie je do wody od razu zaczną się bardziej kleić


Tradycyjne w nowym wydaniu po wegańsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz