Nareszcie przybył do mnie robot kuchenny i otwiera w mojej kuchni wiele nowych pomysłów i rozwiązań przy tym oszczędzają czas.
Na tą okazje już dawno czekający w kolejce sernik z orzechów nerkowca raw czyli surowy.
Już kiedyś ser z orzechów był wykorzystany na moim blogu w postaci wytrawnej kliknij na link.
składniki
Ser
2,5 szklanki wcześniej namoczonych na noc orzechów
agawa do posłodzenia lub miód w wersji nie wegańskiej około 2 łyżek ale trzeba próbować
2 cytryny wyciśnięte (trzeba próbować)
szczypta soli
odrobina wody jeśli jest taka potrzeba
Spód
1 szklanka słonecznika mogą być orzechy
0,5 szklanki orzechów migdałów
0,5 szklanki daktyli
Polewa
5 łyżek oleju kokosowego
laska wanilii
1,5 łyżeczki karobu lub kakao
Do dzieła
Zaczniemy od spodu wszystkie składniki umieszczamy w robocie i mielimy chwile na funkcji przerywanej masa nie może być za bardzo połączona.
Kiedy jest gotowa przekładamy ją do foremki.
Czas na ser orzechy, sok z cytryny, agawę mieszamy w robocie na gładką masę próbujemy, w razie potrzeby dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny.
Przekładamy masę serową na spód.
Sernik chowamy do lodówki lub zamrażarki na około 2 do 4 godzin
Sernik jest gotowy do jedzenia można przystroić go owocami lub zrobić czekoladę. Olej roztapiamy dodajemy carob, wanilię i wszystko dobrze mieszamy kiedy przestygnie nakładamy na sernik.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz