środa, 7 stycznia 2015

             Ciasto zebra bez jaj bez mleka 100% vegę


Ciasto to jest trochę zmodyfikowane sięgając pamięcią do dziecięcych lat kiedy to w domu słodycze były tylko w tedy kiedy je przyrządzała mama przypomniałam sobie ciasto  zebrę. 
Mieliśmy taką frajdę z bratem pomagając mamie przy robieniu zebry, że natchnęło mnie to do zrobienia wegańskiej alternatywy.

Ciasto jest bardo szybkie do zrobienia.

Składniki 
1 szklanka piure z dyni 
my mamy jeszcze z działki było jej dużo wiec mamy zamrożone można też za pasteryzować w sezonie.
2 szklanki mąki orkiszowej przesianej przez sitko
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 oleju dałam rzepakowy
1/3 cukru lub więcej wszystko zależy od słodkości dyni.
2-3 łyżeczki kakao

Do dzieła
Do przesianej maki dodajemy suche składniki
dynie ubijamy z olejem i cukrem mieszamy aż się połączy dodajemy do reszty i mieszamy dobrze.
dzielimy na pół jedną cześć przekładamy do foremki drugą mieszamy z kakao i dodajemy do reszty starając lekko je ze sobą zmieszać.
pieczemy około 1 godz. w 180 stopni oczywiście zależy od piekarnika


bon appetit

2 komentarze:

  1. jakiej maki użyc jesli chce zeby to było bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj
    spróbuj gryczanej i tapioki no i dobrze by było aby krem z dyni był lekko ciepły w tedy gryka bardziej się zklei daj znać jak poszło
    Pozdrawiam i dziekuje za pytanie:-) :-)

    OdpowiedzUsuń