wtorek, 27 listopada 2012

   CIASTO MURZYNEK BEZ JAJEK I MAKI,
        ALTERNATYWA DLA ALERGIKÓW



Coraz czesciej napotykam ludzi uczulonych na laktozę i gluten. Sama urodziłam się z celiakia i pamiętam ze  miałam calkiem inna dietę niz mój brat. Ale jak wytumaczyc dziecku ze nie moze! ciezka sprawa. Murzynek bez jaj i maki smakuje przepysznie wiec jest świetna alternatywa dla slodyczozerców.

składniki:
250 g. platków migdałów 
2 lyzki maki ziemniaczanej
250 ml. Śmietanki kremówki  sojowej 
200 g. syropu z agawy( moze byc miód )
4 lyzeczki kakao
100 g masla lub margaryny roślinnej nieutwardzonej
laska wanilii lub ekstrakt
6 lyzek siemię lniane 

Przygotowanie
Platki migdałów mielimy na make,  dodajemy make ziemniaczana. Do garnuszka wlewamy smietanke sojowa, syrop z agawy, maslo, kakao podgrzewamy na małym ogniu, zeby się wszystko ze soba polaczylo, ale  nie wrzało. Siemię lniane mielimy w blenderze  i dodajemy do goracej masy (siemię lniane to  alternatywa dla jajka  zageszcza)
Migdaly i make ziemniaczana laczymy z mikstura kakaowa. Przekradamy do  formy kwadratowej 20 -23 cm. Posypujemy wieszch platkami migdalów i pieczemy w  35 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz