ALTERNATYWA DLA ALERGIKÓW
Coraz czesciej napotykam ludzi uczulonych na laktozę i gluten. Sama urodziłam się z celiakia i pamiętam ze miałam calkiem inna dietę niz mój brat. Ale jak wytumaczyc dziecku ze nie moze! ciezka sprawa. Murzynek bez jaj i maki smakuje przepysznie wiec jest świetna alternatywa dla slodyczozerców.
składniki:
250 g. platków migdałów
2 lyzki maki ziemniaczanej
250 ml. Śmietanki kremówki sojowej
200 g. syropu z agawy( moze byc miód )
4 lyzeczki kakao
100 g masla lub margaryny roślinnej nieutwardzonej
laska wanilii lub ekstrakt
6 lyzek siemię lniane
Przygotowanie
Platki migdałów mielimy na make, dodajemy make ziemniaczana. Do garnuszka wlewamy smietanke sojowa, syrop z agawy, maslo, kakao podgrzewamy na małym ogniu, zeby się wszystko ze soba polaczylo, ale nie wrzało. Siemię lniane mielimy w blenderze i dodajemy do goracej masy (siemię lniane to alternatywa dla jajka zageszcza)
Migdaly i make ziemniaczana laczymy z mikstura kakaowa. Przekradamy do formy kwadratowej 20 -23 cm. Posypujemy wieszch platkami migdalów i pieczemy w 35 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 C
100 g masla lub margaryny roślinnej nieutwardzonej
laska wanilii lub ekstrakt
6 lyzek siemię lniane
Przygotowanie
Platki migdałów mielimy na make, dodajemy make ziemniaczana. Do garnuszka wlewamy smietanke sojowa, syrop z agawy, maslo, kakao podgrzewamy na małym ogniu, zeby się wszystko ze soba polaczylo, ale nie wrzało. Siemię lniane mielimy w blenderze i dodajemy do goracej masy (siemię lniane to alternatywa dla jajka zageszcza)
Migdaly i make ziemniaczana laczymy z mikstura kakaowa. Przekradamy do formy kwadratowej 20 -23 cm. Posypujemy wieszch platkami migdalów i pieczemy w 35 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz