Zupa krem z dyni
Składniki
Średniej wielkości dynie
1seler naciowy
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
2 ziemniaki
mala cebula, ząbek czosnku
1 l wody (wywar mozna zrobić na eko kurczaku)
oliwa z oliwy
sól morska nierafinowana, pieprz
lisc laurowy
ziele angielskie
szczypta lubczyku
pestki dyni do posypania
kasza z amarantusa lub kasza jaglana
Przygotowanie
Dynie obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek(nie wrzucajmy, ususzmy) Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i dynie kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa wrzucamy do wody dodając ziele angielskie i lisc laurowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojona cebule, czosnek i seler naciowy(liscie selera odcinamy i zostawimy do przystrojenia na koniec) po lekkim podsmażeniu dorzucamy do gotującego się wywaru dodajemy lubczyk. Kiedy wywar przejdzie zapachami a warzywa zmiekna, wyciągamy ziola, a nastepnie bledujemy zupę na krem.
Podajemy z kasza z amarantusa* lub kasza jaglana, na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni i listkami selera naciowego.
*AMARANTUS stosuje się jak zboża choc nim nie jest. Posiada więcej wapnia, krzemu niz mleko. Zawiera lizynę jeden z najwazniejszych aminokwasów, Świetny dla osób osłabionych i dzieci.
Wazne co powinniśmy wiedzieć o zupach:
Zupy to nieodlaczny element naszej kultury i jeden z najszybszych dan do przyzadzenia.
Zupy to również lekarstwo na wiele dolegliwości. Wazna jednak jest metoda przyzadzania. Zupy najlepiej przygotowywac zgodnie z porami roku. Zima najodpowiedniejsze sa zupy geste, długo gotowane i bardziej kaloryczne.Dzięki temu w organizmie wytwarzane jest ciepło. Letnie zupy gotujemy lżejsze i krócej.
Jedzmy zatem zupy to samo zdrowie.
Super fotki,piękna oprawa wszystko tak apetycznie wygląda,że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńNapewno bardzo smaczne,bo miałam okazję kosztować tych twoich pyszności.:)
Dziekuje bardzo. Zgadnij z kond byla dynia?
OdpowiedzUsuń