Pierożki z warzywami oblane sosem rozmarynowym pychota. Przypominają mi się czasy pracy we Wrocławiu gdzie się odwiedzało green way i jadło pierożki w dobrym towarzystwie. Dedykuje ten przepis Magnolii i wszystkim którzy mi dotrzymywali towarzystwa.
Pozdrawiam :-)
Składniki na ciasto drożdzowe
250 g. maki pszennej z pełnego przemiału
100 ml. mleka letniego roślinnego
50 g. masła lub oleju nierafinowego
1 łyzka drożdzy suszonych
2 łyzki siemienialnianego do tego 5 łyżek wody letniej ala jajko
sól,pieprz szczypty
Składniki suche mieszamy razem. Do letniego mleka dodajemy drożdze ,żeby się rozpusciły a następnie mieszamy wszystko razem i odkładamy na 1 godz,lub więcej w cieple miejsce żeby wyrosło.W tym czasie przygotowujemy farsz
Farsz
1 bakłażan duży
3 małe cukinie
1 szt. Cebuli
2 Ząbki czosnku polskiego nie chińskiego
Ghee masło sklarowane
10 szt. pieczarek może byc mniej
3 szt. marchewki
sól, pieprz do smaku
Bakłażan kroimy wzdłuż, solimy i odstawiamy aż puści soki, żeby pozbyć się goryczki. Najlepiej jest podsmażyc go na, grillowej patelni i pokroić w Kostkę.
Cebule,pieczarki,cukinie, kroimy w średnia Kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewki ścieramy na grubej tarce i wszystko podsmażamy na ghee doprawiamy sola pieprzem. Czekamy aż zmiękna wszystkie warzywa.
Sos rozmarynowy
Smietanę kremówkę sojowa
swieży rozmaryn
Kremówkę podgrzewamy w rondelku solimy i dodajemy pokrojony rozmaryn.
Sos najlepiej przygotować na Końcu ponieważ szybko zastyga.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy kulka i robimy pierożki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na 15 min. Polewamy sosem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz