sobota, 24 listopada 2012

             PIEROŻKI AROMATYCZNE


Pierożki z warzywami oblane  sosem rozmarynowym pychota. Przypominają mi się czasy pracy we Wrocławiu gdzie  się odwiedzało green way i jadło  pierożki w dobrym towarzystwie. Dedykuje ten przepis Magnolii i wszystkim którzy mi dotrzymywali towarzystwa. 
Pozdrawiam :-)

Składniki na ciasto drożdzowe
250 g. maki pszennej z pełnego przemiału 
100 ml. mleka letniego roślinnego
50 g. masła lub oleju nierafinowego 
łyzka drożdzy suszonych
2 łyzki siemienialnianego do tego 5 łyżek wody letniej ala jajko
sól,pieprz szczypty
Składniki suche mieszamy razem. Do letniego mleka dodajemy drożdze ,żeby się rozpusciły a następnie mieszamy wszystko razem i odkładamy na 1 godz,lub więcej w cieple miejsce żeby wyrosło.W tym czasie przygotowujemy farsz
Farsz 
1 bakłażan duż
3 małe cukinie
1 szt. Cebuli 
 2 Ząbki czosnku polskiego nie chińskiego 
Ghee masło sklarowane 
10 szt. pieczarek może byc mniej
3 szt. marchewki
sól, pieprz do smaku
Bakłażan kroimy wzdłuż, solimy i odstawiamy aż puści soki, żeby pozbyć się goryczki. Najlepiej jest podsmażyc go na, grillowej patelni i pokroić w Kostkę.
Cebule,pieczarki,cukinie, kroimy w średnia Kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewki ścieramy na grubej tarce i wszystko podsmażamy na ghee doprawiamy sola pieprzem. Czekamy aż zmiękna wszystkie warzywa.
Sos rozmarynowy 
Smietanę kremówkę  sojowa 
swieży rozmaryn 
 Kremówkę podgrzewamy w rondelku solimy i dodajemy pokrojony rozmaryn.
Sos najlepiej przygotować na Końcu ponieważ szybko zastyga.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy kulka i robimy pierożki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na 15 min. Polewamy sosem i gotowe.
dobrze smakują tez na zimno 


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz