poniedziałek, 10 grudnia 2012

                  Domowy budyń

            Sposób na domowy budyń, jest szybki i łatwy jednak najważniejsze jest to, ze wiemy dokładnie z czego się składa ponieważ sami od początku do końca tworzymy jego smak. Ja zrobiłam 3 rodzaje ale mieszanek smakowych może byc wiele. Próbujmy

      

                   składniki na baze 
500 ml. mleka (dobre jest ryżowe ponieważ jest juz słodkie)
 1 żóltko( mozna ominac)
 1,5 - 2 lyzek maki ziemniaczanej
 1 lyzka cukru lub innego slodzika
 2 lyzeczki kakao





Pól mleka odlewamy do garnka, gdzie dodajemy cukier i gotujemy na malym ogniu. W tym czasie przygotujemy miksture. Do reszty mleka dodajemy zóltko, kakao i make wszystko razem miksujemy i dolewamy do gotujacego sie mleka, pomalu mieszjac. Podajemy na cieplo lub na zimno. Smakuje pysznie z wycisnieta pomarancza i nasionami kakaowca.


   
     

Propozycja druga jest o smaku kawy i amaretto
Do gotujacego mleka dodalam 25 ml kawy ekspreso, 25 ml amaretton i pozostale skladniki, make i jajko, cukie z przepisu z góry.
Dla wszystkich kawoszy to rozkosz w ustach.






                                             
                                           
                                                           Budyn waniliowy
                                        Do gotujacego sie mleka dodalam  nasionka z
                                        jednej laski wanilii i pozostala kore. Wszystko
                                        polaczylam z reszta skladnikow z przepisu
                                        z góry i gotowe.


 Z kory po wanilii mozemy takrze, stwozyc swój wlasny cukier waniliowy. Dodajac pozostala czesc wanilii do cukru. Po kilku dniach mamy pachnacy cukier i wiemy co jest w srodku.    

                                 
                             









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz