Pamiętam jakom miałam frajde, kiedy moja mama robila swiezy makaron na rosół. Z wielka gracja i szybkoscia potrafi z dwóch składników zrobic cudo.
Z tęsknoty za tamtymi czasami, poszłam w slad za moja Mama i przyzadzilam swój własny makaron. Polecam wszystkim przyzadzenie chociaż raz na jaki czas swojego makaronu, który nie ma porównania z kupnym.
Samo przygotowanie nie zajmuje duzo czasu. Najciezsza praca jest walkowanie ale zawsze możemy poprosić o pomoc naszych mezczyzn, dzieci, moze to byc fajny pretekst do spędzenia razem trochę więcej czasu.
składniki
200 g. maki
2 jajka
maka do posypania
Przygotowanie
Sypiemy make na blat i robimy otwór, gdzie wbijamy jajka i powoli mieszamy wszystko razem.
Wyrabiamy ciasto tak długo az będzie elastyczne. Ciasto wałkujemy posypując maka zeby, się nie kleiło. Kiedy juz, będzie dostatecznie cienkie posypujemy maka z każdej strony i zwijamy w rulon. A nastepnie tniemy na cienkie kawałki. Makaron rozdzielamy i odstawiamy do lekkiego osuszenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz