czwartek, 6 grudnia 2012

                                Makaron na Rosół
   Pamiętam jakom miałam frajde, kiedy moja  mama robila swiezy makaron na rosół. Z wielka gracja i szybkoscia potrafi z dwóch składników zrobic cudo. 
           Z tęsknoty za tamtymi czasami, poszłam w slad za moja Mama i przyzadzilam swój własny makaron. Polecam wszystkim przyzadzenie chociaż raz na jaki czas swojego makaronu, który nie ma porównania z kupnym.
Samo przygotowanie nie zajmuje duzo czasu. Najciezsza praca jest walkowanie ale zawsze możemy poprosić o pomoc  naszych mezczyzn, dzieci, moze to byc fajny pretekst do spędzenia razem  trochę więcej czasu.

 składniki
200 g. maki
2 jajka
maka do posypania

Przygotowanie
Sypiemy make na blat i robimy otwór, gdzie wbijamy jajka i powoli mieszamy wszystko razem.
Wyrabiamy ciasto tak długo az będzie elastyczne.  Ciasto wałkujemy posypując maka  zeby, się nie kleiło. Kiedy juz, będzie dostatecznie cienkie posypujemy maka  z każdej strony  i zwijamy w rulon. A nastepnie  tniemy na cienkie kawałki. Makaron rozdzielamy i odstawiamy do lekkiego osuszenia.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz