wtorek, 11 grudnia 2012

       Imbir, imbir, imbir, imbir...

                   Na chłodne dni trochę rozgrzewki. 
         Moja propozycja na zimowy obiad.



Składniki
Dwa tofu
imbir wielkości kciuka
5 Małych ząbków czosnkm
1 cebula
10 ziarenek czarnego pieprzu
łyżka oliwy
sol do smaku
1,5 łyżeczki kurkumy
500 ml wody przegotowanej
ryz basmati brazowy

Przygotowanie
W możdziezu miazdzymy ziarenka pieprzu na drobny proszek, obtaczamy w nim tofu i odstawimy. Zajmując się reszta. Na patelni podsmażamy na małym ogniu pokrojona w kostkę cebule, w tym czasie miażdzymy czosnek i imbir w mozdziezu lub przeciskamy przez praskę( ma byc z tego pasta)
Dodajemy nasza mieszankę do cebuli p mieszajac dorzucamy jeszcze kurkumę, chwilkę smażymy i wkładamy tofu. Po kilku minutach zalewamy woda i przykrywamy na 30min.
W tym czasie wstawimy ryz i gotujemy al dente. Do powstałego sosu dorzucamy ryz uprzednio wyjmując tofu. Możemy teraz podawać z tofu w całosci lub w kawałkach i podawać z ryżem jako całosc jak w moim przypadku.
Gotowe szybko i rozgrzewajaco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz