poniedziałek, 21 stycznia 2013

                                    Grande pizza





      Alora, kto nie lubi pizzy nawet najzdrowsi powinni od czasu do czasu zrobić swoja pizze. Kolorowa, z wszystkim co lubimy. No i najważniejsze!!! wiemy z czego i z jakich składników jest zrobiona    
Polecam wszystkim to naprawdę proste i szybkie. 
  
      Zaproście przyjaciół i stwórzcie swoje własne pizze.  
Bo przecież największa przyjemność z jedzenia, czerpiemy w dobrym  towarzystwie.





Składniki
320 g maki zawsze daje więcej tyle żeby uzyskać elastyczne ciasto
1/2 kubka wody letniej
1  łyżeczka drożdzy
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka soli lub mniej
2 łyżki oliwy

Do letniej wody dodajemy cukier, drożdze i odrobinę maki odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, kiedy drożdze będa pracowały dodajemy resztę. Ciasto ma być elastyczne i lekko klejące, w razie czego dodać można odrobinę wody. Odstawiamy na 1 h w cieple miejsce. Jeśli ktoś ma maszynę do chleba, można zaoszczedzić czas, wrzucić wszystkie składniki i poczekać jak wyrośnie:-) Kiedy ciasto podwoi swoja objętość delikatnie formujemy duże koło, ja używam tylko rak uciskając lekko ciasto w kształt pizzy. Robię to od razu na blaszce z piekarnika, zwilżonymi w oliwie rękami. Do pizzy robię sos z 1 puszki z organicznych pomidorów bez dodatków, same pomidory i sok( zwracajcie uwaga na puszki, co jest do nich dodawane) Pomidory gotuje, aż woda lekko wyparuje doprawiam sola, czosnkiem czasami dodaje chili i gotowe. Jeśli chodzi o dodatki to, zależy od was u mnie to tylko cebula, czarne oliwki kukurydza eko i ser cheddar, starty na dużych oczkach. Pieczemy w 180 C tak z 20 min, ale ja zawsze robię to na oko obserwując pizze. Na koniec kiedy pizza jest zrobiona a piekarnik wyłaczony dodaje ser czekam chwilę i gotowe
BUON APPETITO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz