Pomysł na dżemiaki urodził, się na weekend. Kiedy przyszła nam ochota na coś słodkiego.
I oto są proste szybkie i mojego autorstwa.
Najważniejsze, że nie trzeba dużo składników i czasu.
Składniki
2 szkl. mąki z pełnegoprzemiału ja dałam pszenna
150 g masła
szczypta soli
ciepła woda
Dżem słodki ja dałam truskawkowy i porzeczkowy
Mąkę, miękkie masło, szczyptę soli mieszamy razem i dodajemy ciepłej wody tyle żeby ciasto było dobrze połączone.
(ponieważ dopiero dopracowywuje swój przepis możemy dodać do ciasta trochę wanilii i cukru jeśli nie mamy słodkiego dżemu.
W zastępstwie dżemu może być masa daktylowa - czyli rozgotowane zmiksowane daktyle, lub jabłka z cynamonem.
Ale jak to zazwyczaj jest brakuje nam czasu więc dobry organiczny dżem jest super)
Ciasto wałkujemy i wycinamy kułka.
Pieczemy w piekarniku w tep. 200 stopni przez około 10 min
tak żeby nie były zarumienione.
Wyciągamy i smarujemy jedna część dżemem, nakładamy drugą część ciastka, lekko dociskając i wkładamy na jeszcze kilka minut żeby się zarumieniły.
Zmniejszając już tep. na 180 stopni C.
Zmniejszając już tep. na 180 stopni C.
Pychota moje nie były bardzo słodkie ale mimo to zniknęły w kilka sekund.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz