poniedziałek, 15 kwietnia 2013

                                 Kokosowe zdrowie z jaglaną


 Przepis znalazłam w cyber przestrzeni i od razu mnie zaintrygował.

Batoniki z kaszą jaglaną jami. Wiec szybko wzięłam się do pracy.
Przypominają mi trochę  bounty.
 No i szybko się je robi dla tych co mają mniej czasu to dobra wiadomość więc do dzieła.



  Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5  szklanki wody
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki cukru lub (miodu,agawy)
laskę wanilii lub ekstrakt  
tabliczka czekolady mlecznej jak lubicie słodkie lub gorzkiej
można zrobić czekoladę samemu kliknij na link

Robimy:
Dzień wcześniej moczymy  kaszę jaglaną w 1,5 szkl. wody
najlepiej zrobić to wieczorem.
Kiedy kasza napęczniała dodajemy pozostałą cześć wody i gotujemy aż zmięknie. 
Kasza jest gotowa kiedy lekko jest rozgotowana a woda wyparowała.
 Do jaglanej dodajemy wiórki  kokosowe, cukier, wanilie, wszystko dobrze mieszamy.


Kiedy mamy zrobione wszystkie czynności wygładzamy masę i wkładamy do lodówki. Dla niecierpliwych do zamrażarki krócej.
Po około 20 lub 15 min powinniśmy mieć stałą konystencję.


Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekamy aż lekko ostygnie i pokrywamy nią naszą masę.
Tniemy na kawałki i ponownie wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zgęstnieje obracamy nasze batoniki i nakładamy czekoladę na drugą stronę.

Do lodówki i już tylko na talerz


Smacznego!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz