Przepis znalazłam w cyber przestrzeni i od razu mnie zaintrygował.
Batoniki z kaszą jaglaną jami. Wiec szybko wzięłam się do pracy.
Przypominają mi trochę bounty.
No i szybko się je robi dla tych co mają mniej czasu to dobra wiadomość więc do dzieła.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki cukru lub (miodu,agawy)
laskę wanilii lub ekstrakt
tabliczka czekolady mlecznej jak lubicie słodkie lub gorzkiej
można zrobić czekoladę samemu kliknij na link
Robimy:
Dzień wcześniej moczymy kaszę jaglaną w 1,5 szkl. wody
najlepiej zrobić to wieczorem.
Kiedy kasza napęczniała dodajemy pozostałą cześć wody i gotujemy aż zmięknie.
Kasza jest gotowa kiedy lekko jest rozgotowana a woda wyparowała.
Do jaglanej dodajemy wiórki kokosowe, cukier, wanilie, wszystko dobrze mieszamy.
Kiedy mamy zrobione wszystkie czynności wygładzamy masę i wkładamy do lodówki. Dla niecierpliwych do zamrażarki krócej.
Po około 20 lub 15 min powinniśmy mieć stałą konystencję.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekamy aż lekko ostygnie i pokrywamy nią naszą masę.
Tniemy na kawałki i ponownie wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zgęstnieje obracamy nasze batoniki i nakładamy czekoladę na drugą stronę.
Do lodówki i już tylko na talerz
Smacznego!!!!
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki cukru lub (miodu,agawy)
laskę wanilii lub ekstrakt
tabliczka czekolady mlecznej jak lubicie słodkie lub gorzkiej
można zrobić czekoladę samemu kliknij na link
Robimy:
Dzień wcześniej moczymy kaszę jaglaną w 1,5 szkl. wody
najlepiej zrobić to wieczorem.
Kiedy kasza napęczniała dodajemy pozostałą cześć wody i gotujemy aż zmięknie.
Kasza jest gotowa kiedy lekko jest rozgotowana a woda wyparowała.
Do jaglanej dodajemy wiórki kokosowe, cukier, wanilie, wszystko dobrze mieszamy.
Kiedy mamy zrobione wszystkie czynności wygładzamy masę i wkładamy do lodówki. Dla niecierpliwych do zamrażarki krócej.
Po około 20 lub 15 min powinniśmy mieć stałą konystencję.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekamy aż lekko ostygnie i pokrywamy nią naszą masę.
Tniemy na kawałki i ponownie wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zgęstnieje obracamy nasze batoniki i nakładamy czekoladę na drugą stronę.
Do lodówki i już tylko na talerz
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz