czwartek, 1 sierpnia 2013

                         Ciabatta takie tam włoskie bułki


Ciabatta to włoskie pieczywo o charakterystycznym miękkim miąższu z dużymi dziurami i płaskim prostokontnym kształcie.
Ciabatta to inaczej kapeć i tak właśnie wygląda.



Do zrobienia naszych ciabatt potrzebujemy
250g mąki ja użyłam włoskiej 00 semoliny ale można użyć mąki chlebowej
170ml. letniej wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży suchych
2,5 łyżki oliwy z oliwek 
Składniki mieszamy ze sobą w kolejności woda, drożdże, cukier, oliwa, mąka,  sól wszystko dobrze mieszamy najlepiej użyć malaksera.
 Ciasto odkładamy na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość,
ma mieć konsystencje lekko klejącą i elastyczną,
z ciasta formujemy wałek przysypujemy cały czas mąką oby ciasto się nie przykleiło. 
Wałek nie musi być idealny, tniemy go na 6 części i lekko spłaszczamy.
Odstawiamy na kolejną godzinę, przykrywamy ściereczką i czekamy w towarzystwie dobrej książki.:-)


Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 min.


Pokaż kotku co masz w środku.


Jak po włosku to do końca 
Ciabatta z oliwkami,ogródkową rukolą i suszonymi pomidorami polane oliwą sycylijską.


Można i na słodko jak się ma łasucha w domu.
Po bułkach zostały tylko dowody.
Pozdrawiam.

2 komentarze:

  1. Właśnie robię ciabaty. Ciasto robi się bardzo szybko. Teraz czekam jak bułeczki wyrosną. Jestem ciekawa końcowego efektu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie Aniu nie wiem jak sie to stało że nie zobaczyłam twojego wpisu bradzo cię przepraszam i jestem ciekawa jak wyszły ciabaty :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń