środa, 14 sierpnia 2013

                                    "Oszukać mięsożercę"


     
Czyli "pszenne mięso" dzisiaj w kuchni seitan.

Seitan  wywodzi, się od buddyjskich mnichów. 
Powstaje z glutenu czyli białka zawartego w mące.
Jest pełnowartościowym wysokobialkowym produktem daje siłę i witalność.
Jest świetnym substytutem mięsa w smaku i konsystencji nie do odróżnienia.:-)
Obróbka seitanu jest taka sama jak mięsa można go smażyć, gotować, piec i przyprawiać według smaku.
 Nie powinny go jeść osoby z celiaką.

Do zrobienia potrzebujemy 
0,5 kg mąki z takiej ilości wychodzi bardzo mało sejtanu około 200- 250 g jeśli potrzebujecie zrobić pieczeń polecam użyć 2 kg.
Woda 
miska 
 dużo cierpliwości;-)
Mąkę mieszamy z wodą tak aby powstało ciasto przypominające konsystencję ciasta na pierogi.
Wyrabiamy i odstawiamy na 30 min, ale nie ma konieczności.


Kiedy jest, już po leżakowaniu zaczynamy pracę.
Z ciasta musimy wypłukać skrobię, więc do miski nalewamy wodę zimną,
 na przemian z ciepłą i płukamy ciasto. 
Podczas "prania" woda będzie zabarwiać się na biało. 
 Czynność powtarzamy tak długo, aż woda będzie czysta
(wymieniamy wodę często.) 
Ciasto zacznie zmniejszać swoją objętość i zamieniać, się w porowatą gumową konsystencję.
Dobrze jest użyć durszlak do płukania.


Cały proces trwa około 30 min oczywiście zależy to od zaangażowania.


Seitan zmniejszył swoją objętość woda jest już czysta.

 Tak wygląda gotowy. 
Konsystencją przypomina "zużytą gumę do żucia."
Takie białko moczymy w sosie sojowym i możemy gotować w bulionie około 30-45 min.
Lub
Zamarynować w sosie sojowym, czosnku, szałowi
 a następnie nadać mu kształt i dopiero w tedy wrzucić do bulionu.
 Ja użyłam papieru do pieczenia i nitki można też zastosować ścierkę bawełnianą lub tetrową.
Po ugotowaniu oczyszczamy, odsączamy kroimy na plastry.
Tak przyrządzony nadaje, się na smażenie pieczenie lub zjedzenie w takiej postaci jako dodatek do makaronu, lecza i innych potraw. 

My z Miniem urządziliśmy domowego grilla.


 kombinujcie z przypraw bo w tym tkwi sekret 
Smacznego!!!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz