Dziś kręcimy z cukrem, ale bez cukru.
Wiem, że brzmi to dosyć dziwnie ale jest to możliwe i najważniejsze bardzo słodkie.
Polecam dla dzieci i tych małych i tych Bardzo dużych ;-)
******
Zamiast cukru użyjemy daktyli z, których zrobimy słodką masę.
Daktyle mają wiele właściwości przeciwbólowych,przeciwzapalnych.
Bogate są w cukry proste, które nie wymagają trawienia tylko od razu się wchłaniają.
Są idealne dla sportowców, dostarczają dużo energii przed i po treningach.
Składniki na masę daktylową
1,5 szkl. daktyli
odrobinę wody
Daktyle zalewamy wodą tak aby nie całe były przykryte i gotujemy aż, się rozpadną.
Jeśli nie lubimy takiej mdłej słodycz możemy, dodać odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy.
Daktyle przecedzamy i miksujemy na jednolitą masę.
Składniki na ciasteczkowe ślimaki
1 szkl. mąki razowej pszennej lub innej
1szkl. mąki kukurydzianej
200g. masła (może być nie rafinowane roślinne)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu (nie koniecznie)
trochę wody.
Zakasujemy rękawy i do dzieła.
Mąki, sól mieszamy ze sobą dodajemy masło i ugniatamy. Dolewamy tyle wody oby powstało ciasto.
(ostrożnie z wodą odrobina wystarczy.)
Ciasto dzielimy na dwie części ,które rozwałkujemy na prostokąty.
Najlepiej na papierze do pieczenia będzie lepiej zawijać.
Na ciasto nakładamy masę i zapraszamy do pomocy na twista najmłodszych.
Kiedy pomocnicy gotowi zwijamy ciasto w rulon i kroimy w centymetrowe krążki.
(Delikatnie aby zachowały okrągły kształt)
Przypomina mi to:
jak ja byłam mała i razem z bratem pomagaliśmy mamie w pichceniu, pewnie robiliśmy więcej zamieszania ale zawsze to lubiliśmy i zostało tak do dziś.
Armia gotowa do piekarnika.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 20 min do zarumienienia.
Po upieczeniu trochę się zmniejszają.:-)
życzę wszystkich twistowych obrotów na słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz