kotleciki z kalafiora ogródkowego.
Chuchałam dmuchałam, aż w końcu wyrosły i choć nadjedzone przez koneserów tego smaku wciąż olśniewają wyglądem.
Do zrobienia kotlecików potrzebujemy
(nie podaje miar bo najlepiej zrobić pół na pół)
Kalafior
ryż brązowy
odrobinę mąki z topioki lub innej bez glutenowej
sól, cząber
Sezam do obtoczenia kotletów
Ryż gotujemy do miękkości, to samo robimy z kalafiorem.
Kiedy wszystko jest ugotowane ubijamy tłuczkiem do ziemniaków ale nie na miazgę.
dodajemy mąkę i przyprawy.
obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju kokosowym ale nie długo do przyrumienienia.
* topioka pochodzi ze skrobi manioku nie ma wyrazistego smaku używa się ją w postaci grysiku do deserów, sosów i zup jako zagęstnik.
Występuje również w postaci mąki jest bez glutenowa i lekko strawna.
Występuje również w postaci mąki jest bez glutenowa i lekko strawna.
*cząber wszyscy znamy i zbytnio się nie zastanawiamy nad walorami zdrowotnymi.
Działa przeciw bólowo, anybakteryjnie, przeciw grzybicznie,przeciw zapalnie, przeciw biegunkowo,
działa przeciw nadmiernej fermentacji w jelitach.
Dzięki ostremu smaku cząber możemy stosować jak pieprz nadaj się do marynowania np ogórków i kapusty.
Sos tahini
Potrzebujemy pasty z sezamu
1 łyżkę
sos sojowy tamari
Citkę cukru ksylolitu
letnią wodę nie dużo
Mieszamy wszystko do smaku
Sos pasuje do warzyw i do kotletów
pysiota i zdrowo.
A na relaks po posiłku krótki film o zdrowym jedzeniu
w zgodzie z zasadą 5 przemian.
W roli głównej autorka popularnych książek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz