czwartek, 14 listopada 2013

                           Kotlety kalafiorowe hodowli własnej 


    
kotleciki z kalafiora ogródkowego.
 Chuchałam dmuchałam, aż w końcu wyrosły i choć nadjedzone przez koneserów tego smaku wciąż olśniewają wyglądem.

Do zrobienia kotlecików potrzebujemy
(nie podaje miar bo najlepiej zrobić pół na pół)
Kalafior
ryż brązowy
odrobinę mąki z topioki lub innej bez glutenowej
sól, cząber
Sezam do obtoczenia kotletów
Ryż gotujemy do miękkości, to samo robimy z kalafiorem.
Kiedy wszystko jest ugotowane ubijamy tłuczkiem do ziemniaków ale nie na miazgę.
dodajemy mąkę i przyprawy.
obtaczamy w sezamie i smażymy  na oleju kokosowym ale nie długo do przyrumienienia.


* topioka pochodzi ze skrobi manioku nie ma wyrazistego smaku używa się ją w postaci grysiku do deserów, sosów i zup jako zagęstnik. 
Występuje również w postaci mąki jest bez glutenowa i lekko strawna.


*cząber wszyscy znamy i zbytnio się nie zastanawiamy nad walorami zdrowotnymi.
Działa przeciw bólowo, anybakteryjnie, przeciw grzybicznie,przeciw zapalnie, przeciw biegunkowo,
 działa przeciw nadmiernej fermentacji w jelitach.
Dzięki ostremu smaku cząber możemy stosować jak pieprz nadaj się do marynowania np ogórków i kapusty.


Sos tahini
Potrzebujemy pasty z sezamu 
1 łyżkę
sos sojowy tamari
Citkę cukru ksylolitu
letnią wodę nie dużo 
Mieszamy wszystko do smaku



Sos pasuje do warzyw i do kotletów
 pysiota i zdrowo.

A na relaks po posiłku  krótki film o zdrowym jedzeniu
w zgodzie z zasadą 5 przemian.
W roli głównej autorka popularnych książek 
Bożeną żak -Cyran

KLIKNIJ NA LINK Z FILMEM










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz