piątek, 20 grudnia 2013

                  Nie ma świąt bez pierniczków



Czas dużymi krokami zbliża się do świąt Bożego Narodzenia.
Wierzący i nie wierzący będą smakować różnistych 12 potraw.
Bo to nic innego jak nasza tradycja, to czas kiedy mamy więcej wolnego na złapanie oddechu i spędzenie z najbliższymi chwil, w kuchni przy stole RAZEM.
To czas na refleksje i przyjemności.
Dawniej wigilia była postna wiec mam nadzieje, że na waszych stołach będzie również wegatariańsko.

Pierniczki  "z piekła rodem"

¤ Mąka żytnia 250g
¤ Mąka migdałowa 85g
nie ma konieczności może być żytnia
¤ łyżeczka proszku do pieczenia
¤  0.5 łyżeczki sody
¤ 200 ml miodu lub agawy
85 masła roślinnego nieutwrdzanego
¤ 3 goździki, 4 ziarenka kardamonu
¤ 2 łyżeczki cynamonu

Polewa 
¤ czekolada gorzka i centymetr startego imbiru
lub 
robimy sami czekoladę dodając imbir kliknij tu

Składniki suche mieszamy ze sobą 
przyprawy ubijamy w moździerzu.
masło, miód(agawa) podgrzewamy na małym ogni.
jak przestygnie mieszamy i lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy.
Będzie potrzeba zwilżać dłonie ciasto się lepi.
Pieczemy 180 stopni około 15 min.
Na koniec smarujemy chłodne pierniczki czekoladą.


Pierniki to również piękny podarunek.
 Zamiast kartki obdarujmy bliskich własnoręcznie kulanymi piernikami.



życzę wszystkim wesołych, ciepłych rodzinnych świąt.
Niech na waszym stole znajdą się same zdrowe posiłki 
WESOŁYCH




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz