poniedziałek, 2 grudnia 2013

  Smaki harcerskie w nowym dojrzałym wydaniu


  Kto nie był harcerzem a wyjeżdżał na wycieczki chodzone lub pod namioty, wie co to dobry paprykarz.
Dzisiaj przepis na nietypowy wegetariański paprykarz.

Potrzebujemy 
1 szklankę kaszy jaglanej przepłukanej i ugotowanej.
3 marchewki starte na tarce grube oczka.
1 mała cebula pokrojona drobno(nie konieczna)
4 łyżki przecieru pomidorowego
może być mniej lub więcej jak wolicie.
0,5 łyżeczki ostrej papryki lub chili ostrożnie lepiej dodać niż przesadzić.
0,5 łyżeczki wędzonej papryki.
kilka łyżek sosu sojowego tamari
łyżka płatków drożdżowych.
masło klarowane do podsmażenia warzyw.
sól do smaku.

Warzywa podsmażamy na maśle tak żeby zmiękły można dodać trochę wody.
Do gotowej kaszy dodajemy miękkie warzywa przyprawy i blendujemy na gładką masę lub lekko grudkową jak lubicie.
Na koniec dodajemy płatki drożdżowe mieszamy doprawiamy do smaku i gotowe.
Polewamy olejem lnianym do podania.



Smak dojrzałości przebija smak dzieciństwa. Polecam wszystkim bardzo a najlepiej smakuje z domowym orkiszowym chlebem. 
przepis na chleb na zakwasie na blogu.


Paprykarza wyszło 4 słoiczki, które za pasteryzowałam ale myślę, że długo nie poleżą! Mój głodomor wszystko wyczyści tak mu smakuje.
;-)


Inna alternatywa zamiast chleba
 na przykład na imprezę szybko i efektownie.
Paprykarz z orkiszowymi grissini
czyli włoskimi paluszkami z ciasta chlebowego

250 g mąki orkiszowej nie oczyszczonej
150 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
szczypta większa cukru ksylolitu lub innego.
2 łyżki oliwy
drożdże suche łyżeczka

ciasto robimy jak drożdżowe.
Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami czekamy chwilę aż zaczną pracować.
Mąkę, sól łączymy razem i dodajemy nasz drożdżowy roztwór,oliwę mieszamy.
Można zrobić jeden rodzaj smaku.
 Ja zrobiłam dwa z sezamem i bazylią a drugi z grubo ziarnistą solą i kminkiem.
dzielimy ciasto i mieszamy.
Odstawiamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu formujemy paluszki i pieczemy je w 200 stopniach aż, się zarumienią.



SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz