Bez mąki bez drożdży
Chleb dla tych co lubią dużo i jeszcze więcej a przy tym lubią mieć czas dla siebie.
Szybki i bardzo pożywny.
Bierzemy się do pracy potrzebujemy
1,5 szklanki płatków owsianych ja dałam żytnie ale można dać bez glutenowe
1 szklanka słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki orzechów jakie lubicie ja dałam laskowe
3 łyżki nasion chia (szałowi hiszpańskiej)
5 łyżek łupin babki jajowatej *
ja dodałam jeszcze 1 łyżkę białka dla sportowców vegan z konopi.
nie ma takiej konieczności
1,5 szklanki letniej wody
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego.
cukier brzozowy i sól do smaku po 1 łyżeczce.
*łupiny babki jajowatej
Babka jajowata i jej łupiny zawierają bardzo dużo cennego błonnika, który pomaga w prawidłowej perystaltyce jelit.
Dzięki śluzowi zawartemu w łupinach pomaga łagodzić hemoroidy i stany zapalne jelit.
Stosowanie łupin pomaga w walce z otyłością a także obniża
zły cholesterol i ciśnienie krwi.
Zastosowanie w kuchni jest różne ponieważ dodając je potrawy gęstnieją wiec są świetne do sosów i zup.
Jak również kefirów, jogurtów itp.
Wracając do naszego chleba
wszystkie składniki mieszamy porządnie ze sobą i przekładamy do foremki wyłożonej papierem.
Odstawiamy na godzinę lub więcej aby składniki się "zawiązały"
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
30 - 40 min.
Kiedy jest już gotowy wkładamy go bez foremki z powrotem do wyłączonego piekarnika aż wystygnie.
Chleb jest nie tylko zdrowy ale bardzo smaczny.
Co do składników to możecie dodać do niego to co lubicie.
Kanapka jest z tofu wędzonym i kiełkami rzodkiewki.
Miłego pichcenia.:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz