wtorek, 4 lutego 2014

               Swojskie klimaty

 Ogromna satysfakcja mnie ogarnia kiedy jemy wszystko co sami wytworzyliśmy.
Daje mi to poczucie, że w ten sposób  dbamy o siebie i szanujemy się
Dzisiaj coś do chleba orkiszowo-żytniego z domowej piekarni z dodatkiem kiszonego ogórka z własnego ogródka ;-)
                      
                    
                      

Pasta z ciecierzycy 
Zwana też humusem
1 szklanka namoczonej na noc cieciorki ja gotowałam ją z 1 cm. glonem kombu którego miksujemy z resztą składników.
1 łyżka tahini czyli pasty sezamowej nie oczyszczonej
sól do smaku
łyżka cytryny lub więcej według gustu
około 0,5 szklanki oliwy lub innego na zimno tłoczonego oleju.
Wszystkie składniki mieszamy w robocie, blendujemy razem aby powstała jednolita pasta.


Do pasty można dodać suszone pomidory, 
w tedy będzie trochę inny ale też pyszny smak.

Nic nie zostaje mi jak tylko robić więcej kanapek.


Smacznego pożywnego białka.:-)

2 komentarze: