poniedziałek, 10 lutego 2014

                                       Ser na kanapki migdałowy

       
W poprzednim poście zostały mi resztki po mleku migdałowym z którego zrobiłam ser żółty.

Przepis na ser

Resztki jeśli ktoś chce robić tylko ser
 to musimy namoczyć wcześniej migdały 1 szklankę
można je obrać ale nie trzeba.
Jeśli mamy  migdały to dolewamy 2 szklanki świerzej ciepłej wody i miksujemy na jednolitą masę
Jeśli resztki dolewamy 1,5 szklanki wody.
dodajemy 
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka czubrycy zielonej (nie koniecznie)
łyżeczka czarnuszki (nie koniecznie)
0,5 łyżeczki kurkumy
Wszystko mieszamy razem przelewamy do garnka i gotujemy z 
3 łyżkami agar agar
około 5 minut na małym ogniu pilnując aby się nie przypaliło.


Przelewamy wszystko do pojemnika i odstawiamy do stężenia.



Tak przygotowany można kroić na plastry, użyć np. do pizzy 
(konsystęcja jest delikatna i jedwabista)


Jeśli ktoś nie ma pod ręką migdałów może użyć orzechów nerkowca lub słonecznik.
Miłej zabawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz