czwartek, 27 lutego 2014

               Surowy,  wegański porzeczkowy sernik 


Kolejna odsłona roślinnego sernika.
Szybki i prosty, bazą był poprzedni sernik z czekoladową polewą.
Dzisiaj przepis na owocowo.

Spód 
1 szklanka słonecznik
1 szklanka rodzynek nie siarkowanych ;-)
szczypta soli i cynamonu
Wszystko miksujemy razem w robocie i wykładamy do foremki.

Ser 
2,5 szklanki namoczonych nerkowców
0,5 szklanki oleju kokosowego
0,5 cytryny 
szczypta soli
1/3 wody 
agawa  lub innego słodzika do smaku 
1 szklanka porzeczek mrożonych 

Wszystkie składniki mieszamy w robocie oprócz porzeczek.
Kiedy powstanie nam serek dosładzamy do smaku plus cytryna ale nie za dużo ponieważ poerzeczki są kwaśne.
Większą białą połowę przekładamy na spód wyrównujemy i zabieramy się za pozostałą część,do  której dodajemy porzeczki i jeszcze raz miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Przekładamy wszystko do foremki i rozkładamy na białą masę, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Sernik można przystroić owocami 


Smacznego.

Na zakończenie zachęcam do obejrzenia filmu  krótkiej animacji historii człowieka na ziemi.
W krótkiej opowieści zawarta jest cała brutalna prawda.
Szanujmy naszą planetę a ona odwzajemni nam tym samym


Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz