środa, 26 lutego 2014

                           Wegańskie babeczki z dyni 




Szybka zdrowa przekąska na drugie śniadanie.
Jeśli chodzi o zrobienie babeczek to dosłownie chwila.
Ponieważ z ogrodowych wojaży zostało nam parę dyń piżmowych postanowiłam je przyrządzić w wersji na słodko.
Zbiegło się to w czasie z przyjazdem mojej kuzynki, której bardzo zasmakowały mufiny..
Więc kochana, przepis  dla ciebie miłego smacznego pieczenia. ;-)

Polecam wszystkim bo są zdrowe,pełnowartościwe, syte
 i zajmują bardzo mało czasu do przyrządzenia.

Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
(można zrobić pół na pół ze zmiksowanymi otrębami na mączkę)
1 szklanka puree z ugotowanej dyni
3/4 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki oleju kokosowego 
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek cukru brzozowego ksylolitu można mniej zależy od tego ja słodką dynie mamy.
(lub innego)
szczypta soli
1 łyżka zmielonych nasion chia 
(lub siemienielnianego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 

Robimy puree z dyni
Obieramy dynie, czyścimy z nasion kroimy na kawałki i zalewamy małą ilością wody. 
Gotujemy aż będzie miękka.
Kiedy lekko ostygnie miksujemy na mus


Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy mokre jeszcze raz dobrze mieszając.

Ciasto gotowe, przekładania do foremek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 
około 20 - 25 min sprawdzając patyczkiem 
czy już są gotowe.


Jeśli będziecie mieli kłopot z kupieniem dyni polecam spróbować z marchewką tylko wcześniej trzeba będzie ją spróbować żeby była słodka.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz