Szybka zdrowa przekąska na drugie śniadanie.
Jeśli chodzi o zrobienie babeczek to dosłownie chwila.
Ponieważ z ogrodowych wojaży zostało nam parę dyń piżmowych postanowiłam je przyrządzić w wersji na słodko.
Zbiegło się to w czasie z przyjazdem mojej kuzynki, której bardzo zasmakowały mufiny..
Więc kochana, przepis dla ciebie miłego smacznego pieczenia. ;-)
Polecam wszystkim bo są zdrowe,pełnowartościwe, syte
i zajmują bardzo mało czasu do przyrządzenia.
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
(można zrobić pół na pół ze zmiksowanymi otrębami na mączkę)
1 szklanka puree z ugotowanej dyni
3/4 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek cukru brzozowego ksylolitu można mniej zależy od tego ja słodką dynie mamy.
(lub innego)
szczypta soli
1 łyżka zmielonych nasion chia
(lub siemienielnianego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Robimy puree z dyni
Obieramy dynie, czyścimy z nasion kroimy na kawałki i zalewamy małą ilością wody.
Gotujemy aż będzie miękka.
Kiedy lekko ostygnie miksujemy na mus
Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy mokre jeszcze raz dobrze mieszając.
Ciasto gotowe, przekładania do foremek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez
około 20 - 25 min sprawdzając patyczkiem
czy już są gotowe.
Jeśli będziecie mieli kłopot z kupieniem dyni polecam spróbować z marchewką tylko wcześniej trzeba będzie ją spróbować żeby była słodka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz