wtorek, 4 marca 2014

                       Batoniki na surowo wersja 2


Jak już raz, spróbuje się raw słodkości, nie chce się już jeść innych.
Oprócz smaku świadomość, że nie ma w nich przetworzonych cukrów, dodatków E i innych niezrozumiałych hieroglifów.
Tylko samo zdrowie bogactwo błonnika minerałów witamin samo bogactwo natury.
Chce się więcej i coraz to nowsze wersje.
Batoniki świentojańskie to połączenie smaku słodkiego z lekko gorzkim a to dzięki karobowi i cierpkiego smaku owoców goji.

Przygotowanie jak zwykle szybkie
1 szklanka migdałów
0,5 szklanka namoczonych w wodzie daktyli 
0,5 szklanki  rodzynek
3  łyżki owoców goji
1 łyżka wiórek kokosowych niekoniecznie
Wszystko miksujemy w robocie na lepką konsystencje, którą przekładamy do foremki i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki

Polewa czekoladowa
0,5 szklanki karobu mączki świętojańskiej
1,5 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki agawy lub więcej jeśli ma być słodsza polewa
wszystko razem mieszamy ma powstać gęsta polewa,
którą przekładamy na spód i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki.
Po zastygnięciu kroimy na batony lub mniejsze kawałki.
Trzymamy w lodówce



Smacznego zdrowia  wam życzę .


:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz