środa, 28 maja 2014

                                                   VEGE!!!



                           
                                               Weekend Vegę festiwalu za nami.

W Bristolu w Anglii odbył się jeden z największych wegańskich festiwali.
Było prze kolorowo i pomocnie niestety pogoda nie dopisała ale przecież nie o pogodę nam chodziło.
Na Festiwalu można było pooglądać filmy, uczestniczyć w wykładach a także podglądać znanych kucharzy w akcji.
Było również dużo wystawców z wegańskimi produktami wiec można było posmakować i zakupić po dobrej cenie smakowitości i to wszystko dla roślinożerców.
Książki ciekawi ludzie, muzyka i inne ciekawostki 

Mieliśmy okazje poznać założycielkę viva life magazyn i  fundacji na rzecz zwierząt.
 20 lat temu rozpoczęła działalność i cały czas działa
 Juliet Gellatley.
W Polsce mamy magazyn Vegę Viva pod patronatem Viva life.



 trochę zdjęć z wyprawy.




Pokaz szybkich przekąsek na Imprezę
Trzy rodzaje 
Pierwsza podstawa polenta z której zostały wycięte małe kółka na niej krem ala ser zrobiony z miękkiego tofu z suszonymi pomidorami przystrojone pieczoną skórką od pomidora
Drugie podstawa to chleb wycięty w kwadraty na nim ala ser o innym smaku bardziej serowym zmieszany z płatkami drożdżowymi przystrojony smażonym obtoczonym w papryce czosnkiem i kiełkami buraka.
Trzecie podstawa bez glutenowe mini naleśniki z serkiem o smaku szczypiorku przystrojone obranym grejpfrutem i szczypiorkiem.
Smakowało i wyglądało przepysznie.


Moje wielkie zaskoczenie na festiwalu to samochód który rozdawał kombuczę  do picia w różnych smakach.
pychota.
Kombucza robi się u nas już w domu wiec w następnym poście trochę o frermentowanym napoju co to i jak cudownie na nas wpływa.

A teraz trochę z naszego podwórka

Dla tych co jeszcze jedzą i  dla tych co nie jedzą 
AKCJA podpiszcie petycje w sprawie hodowli kur niosek  w okropny warunkach żyjące  na fermach, które dostarczają jaj do znanej sieciówki Kaufland.
W końcu to popyt nakręca podaż wiec w naszych rękach jest kreowanie zdrowego humanitarnego popytu.

Obejrzyjcie krótki film z fermy



Link do strony z petycją 
Akcja nazywa się "Jak One to Robią" 
Na tej stronie możecie ściągnąć sobie za darmo małą książkę kucharską z przepisami jak gotować i piec bez jaj.
"Dobre decyzje - Alternatywa dla jajek"

Pozdrawiam.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz