wtorek, 27 maja 2014

                                            Co na obiad ?

Co dziennie zadajemy sobie  to pytanie tym bardziej częściej kiedy nasza dieta jest oparta tylko na diecie roślinnej. 
Co by tu szybko i zdrowo ugotować przy zachowaniu wszystkich potrzebnych nam składników. 
Moim zdaniem najprostsze kompozycje są najleprze minimum czasu maksimum efektu. 
Dzisiaj na obiad u nas cała armia witamin, aminokwasów węglowodanów i zdrowych tłuszczy.

Polenta mix


Do zrobienia potrzebujemy wcześniej wykiełkowanej soczewicy zielonej. 
We wcześniejszym poście wspominałam o kiełkowaniu.
Następnie przygotowujemy polentę
Na jedną blachę o wymiarach 20 na 20 cm potrzebujemy 
0,5 szklanki kaszki kukurydzanej
1,5 szklanki wody 
Do gotującej wody wrzucamy kaszkę  i nie przerwanie mieszamy aż zgęstnieje dodajemy pietruszkę pokrojoną i odrobinę soli.
Przekładamy do foremki aż zmieni konsystencję.

 Sos
Zmiksowane pomidory już za niedługo świeże a tym czasem ze słoika lub puszki, miksujemy jak jest potrzeba.
W garnku podsmażamy na oleju kokosowym pocięte 2 pory kiedy nabierają aromatu dodajemy pokrojony lub przeciśnięty czosnek i dosłownie moment podsmażamy następnie dodajmy pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę na koniec cukinię,dusimy aż lekko zmięknie al dente.
Doprawiamy solą pieprzem i na koniec dodajmy natkę pietruszki.
Jeśli polenta jest już chłodna można ją podgrzać w piekarniku a następnie polać sosem nie może być za rzadki.
Na wierzch posypujemy sporą ilością soczewicy skiełkowanej i na koniec podajmy pogniecione widelcem miękkie awokado.
Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz