Co dziennie zadajemy sobie to pytanie tym bardziej częściej kiedy nasza dieta jest oparta tylko na diecie roślinnej.
Co by tu szybko i zdrowo ugotować przy zachowaniu wszystkich potrzebnych nam składników.
Moim zdaniem najprostsze kompozycje są najleprze minimum czasu maksimum efektu.
Dzisiaj na obiad u nas cała armia witamin, aminokwasów węglowodanów i zdrowych tłuszczy.
Polenta mix
Do zrobienia potrzebujemy wcześniej wykiełkowanej soczewicy zielonej.
We wcześniejszym poście wspominałam o kiełkowaniu.
Następnie przygotowujemy polentę
Na jedną blachę o wymiarach 20 na 20 cm potrzebujemy
0,5 szklanki kaszki kukurydzanej
1,5 szklanki wody
Do gotującej wody wrzucamy kaszkę i nie przerwanie mieszamy aż zgęstnieje dodajemy pietruszkę pokrojoną i odrobinę soli.
Przekładamy do foremki aż zmieni konsystencję.
Sos
Zmiksowane pomidory już za niedługo świeże a tym czasem ze słoika lub puszki, miksujemy jak jest potrzeba.
W garnku podsmażamy na oleju kokosowym pocięte 2 pory kiedy nabierają aromatu dodajemy pokrojony lub przeciśnięty czosnek i dosłownie moment podsmażamy następnie dodajmy pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę na koniec cukinię,dusimy aż lekko zmięknie al dente.
Doprawiamy solą pieprzem i na koniec dodajmy natkę pietruszki.
Jeśli polenta jest już chłodna można ją podgrzać w piekarniku a następnie polać sosem nie może być za rzadki.
Na wierzch posypujemy sporą ilością soczewicy skiełkowanej i na koniec podajmy pogniecione widelcem miękkie awokado.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz