poniedziałek, 4 sierpnia 2014

                                         Polowanie na cukinie 


Właściwie to polować nie trzeba sezon cukiniowy rozpoczęty.
Na działce pięknie rozprasowała swoje duże liście i zachęca do zabawy wszystkie owady i nie tylko.

Co prawda nie mamy jej tak dużo jak w tamtym roku bo tylko trzy krzaki ale mimo to codziennie zbieramy świeżą.

Na obiad cukinia na okrągło
 ponieważ nie tylko my je mamy na działce każdy ogrodnik ma swoje o różnych kolorach i kształtach.
Sąsiadka obdarowała Nas okrągłą jak piłka cukinią tak na spróbowanie.
Zdradzę wam nie różni się absolutnie  smakiem jedynie wyglądem
Przechodząc do przepisu możecie użyć zwykłej najbardziej popularnej cukinii większej aby dało się ją 
wypełnić nadzieniem.

Składniki 
Cukinia 
przecier pomidorowy bądź około  kilogram świeżych pomidorów
jeśli używacie przecieru koniecznie trzeba go rozrobić z wodą
5,6 pieczarek (można pominąć)
100g namoczonych na około 1 h orzechów brazylijskich
sól,pieprz,czosnek,pietruszkę zieloną drobno poszatkowaną 

Do dzieła 
Orzechy i pieczarki miksujemy w robocie nie za drobno.
Jeśli używamy świeżych pomidorów u nas dopiero się zaczerwieniają wiec użyłam przecieru.
Musimy je trochę odparować aby nie były za wodniste
Do tego dodajemy czosnek około 1 do 2 ząbków i naszą miksturę ala" mięso mielone"  czyli orzechy i pieczarki. 
na koniec doprawiamy  


Cukinię przecinamy na pół i wydrążamy środek.
a następnie nadziewamy sosem

I do piekarnika rozgrzanego 180 stopni na około 30 min  trzeba sprawdzać.


Cukinia musi być miękka.


Posypujemy płatkami drożdżowymi i zajadamy się.

Opcja podobna 

Spaghetti bolognese 
Sos robimy z pomidorów lub z przecieru dodajemy do tego suszoną paprykę około 1,5 łyżki, czosnek,sól,pietruszka opcjonalnie, pokrojoną cukinie dusimy aż lekko zmięknie a następnie dodajemy orzechy 
I nakładamy na wcześniej przygotowany makaron do spaghetti.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz