sobota, 26 lipca 2014

                      Samo życie 




Mleko orkiszowe bez glutenu.
+
sałatka
i
słodkie

No właśnie a jak by tak zrobić mleko i nie tylko a,i resztki wykorzystać to jest myśl.
Przepis bardzo prosty potrzeba nam tylko cierpliwości do wykiełkowania ziaren orkiszu.
O kiełkowaniu już wspomniałam ale warto do tego tematu wracać a to za sprawą cudownych enzymów i bogactw które zawierają.
My dzisiaj skupimy się na
wykiełkowanym  orkiszu, który nie zawiera  glutenu.

Potrzebujemy 0,5 szklanki orkiszu ekologicznego rzecz jasna może być więcej ale pamiętajmy podwaja swoją objętość.
Moczymy orkisz przez 24 godziny odcedzamy i przepakujemy 2 razy dziennie już po 2 dniach kiedy puści pierwsze korzonki nadaje się do jedzenia lub na mleko.
Najlepiej smakuje jak kiełki są małe moje na zdjęciu były trochę za długie


 1 szklanka orkiszu 2 szklanki 
prze filtrowanej wody.
Na koniec kiedy mleko gotowe słodzimy,
np.daktyle,miód,stewia...
Wszystko miksujemy przecedzamy 


Resztki zostawiamy do wykorzystania na słono krakersy lub na słodko. 
U nas na słodko z sezonowymi truskawkami i bitą lakto wolną śmietaną.
Resztki dosładzamy do smaku robimy cienkie placuszki i na papierze do pieczenia  wstawiamy do piekarnika na 45 C nie więcej aby nie zniszczyć enzymów.
Trwa to troszkę dłużej ale warto, 
jak są cienkie szybko się pieką.
Do tego dodatkowo potrzebujemy 1 puszkę mleka kokosowego co najmniej 4 godz. trzymanej w lodówce a najlepiej dzień wcześniej włożonej.
Z mleka wykorzystujemy tylko tą stałą część podobną do zastygniętego oleju kokosowego.
Po wyciągnięciu  śmietany ubijamy ją z odrobiną słodkiego np. miodu.
Odstawiamy na moment do lodówki.
Następny razem zamieszczę proces ubijania bitej śmietany.
Spody gotowe dodajemy bitą śmietanę kroimy truskawki i rozkosz w ustach.


Krakerśiki bogate w błonnik


Pysiota.

Odchodząc od słodkości i mleka.
Wykorzystujemy 2 opcję i robimy sałatkę lub obiad.

Do wykiełkowanego orkiszu dodajemy pokrojony jarmuż wcześniej moczymy go w wodzie z octem winnym lub jabłkowym płuczemy i w ten sposób zmiękczamy.
Drobno kroimy,dodajmy drobno pokrojoną marchewkę,paprykę pokrojoną w koła i awokado pokrojone w kostkę.
Polewamy oliwą lub nie.
I smakujemy można dodać inną mieszankę.


 Dużo zielonego chlorofil,Witamina C,Wapno,beta karoten,Witamina A, enzymy, aminokwasy...


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz