niedziela, 8 marca 2015

                  Typowy obiad w polskim domu?



No nie do końca bo po  wegańsku, a może to znaczy, że staje się to  typowe i powszechne.
Do zrobienia Kotletów zaispirowała mnie moja znajoma u której miałam okazję jeść kotlety z ciecierzycy.
Pozdrawiam serdecznie.



Obiad z kotletami po indyjsku
Jeśli macie możliwość kupowania w większych ilościach róbcie to bo zawsze bardziej się to opłaca.
Potrzebujemy szklankę suchej ciecierzycy 
lepiej używać suchej wersji niż z
puszki ponieważ w puszkach może znajdować się biosfenol A  w skrócie BPA już wspominałam o szkodliwości tego związku.
Wiec zawsze mamy jakieś zdrowsze rozwiązanie 
Cieciorkę trzeba wcześniej zamoczyć np. wieczorem
Po zamoczeniu zauważymy że lekko zaczyna kiełkować co znaczy że będzie lepiej strawna i szybciej się ugotuje.
Gotujemy i studzimy następnie przerabiamy na jednolitą masę używając robota kuchennego.
Dodajemy przyprawy 
sól do smaku
czosnek  2 ząbki
1/2 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki garam masala 
1/4 łyżeczki chilli 
około 2 łyżek mąki z cieciorki lub innej bez glutenu np. gryczanej.
mieszamy wszystko razem i formujemy kotleciki 
na koniec obtaczamy w kaszce kukurydzianej.



smażymy na olej np kokosowym do tego zamiast ziemniaków brązowy ryż z groszkiem u nas mrożony lekko doprawiamy dodajemy zioła.

Do tego surówka co tam macie w domu sezonowego




Smacznego!!!!

A na koniec na dobre trawienie pyszna melodia 





Dostaliśmy od naszych przyjaciół i jesteśmy zakochani.
dziękujemy ;-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz