wtorek, 7 marca 2017

Coś na ząb 

czyli

 tort warzywny bez glutenu.


Było by nie poprawnie nie dodać czegoś pysznego, a zarazem bogatego w białko i warzywa.

 Nasza dieta teraz składa się z wysoko skomponowanych białkowych potraw i dużej ilości soków świeżo wyciśniętych plus różnych surowych sałatek.
 W końcu mamy pasażera z nam, który potrzebuje wszystko co najlepsze. 
Dzisiaj skupimy się na daniu głównym czyli torcie warzywnym.




Potrzebujemy

Na początek zrobimy naleśniki to będzie nasza baza do torta potrzebujemy ich około 6 sztuk
2 szklanki filtrowanej lub przegotowanej zimnej wody 
ja robię to na oko wiec do wody dosypuje mąkę gryczaną niepaloną, aż uzyskam konsystencję naleśnikową nie za gęstą.
do tego dodajemy:
1 łyżeczka kurkumy
1łyżeczka suszonej bazyli 
0,5 łyżeczki soli lub więcej.
smażymy krótko tylko do momentu stałej konsystencji.
Farsze 
1
1 szkl. soczewicy moczymy na noc i dobrze płukamy przed gotowaniem. 
Gotujemy i jeszcze raz płukamy na sitku.
1 cebula podsmażamy na patelni 
2 duże marchewki starte na grubych oczkach dodajemy do cebuli można dodać troszkę wody by zmiękła. 
Jak wszystko jest miękkie dodajemy soczewice i przecier pomidorowy doprawiamy solom nie za dużo.
2
2 duże pory podsmażamy do tego bakłażan nie duży, kroimy w kostkę średniej wielkości i dusimy można dodać trochę wody przykryć aż zmięknie doprawiamy lekko

brokuł mały lub pół dużego gotujemy na parze
śmietanka sojowa gotujemy na małym ogniu dodajemy płatki  drożdżowe 4 łyżki 
2 ząbki czosnku wyciśniętego dodajemy do śmietanki,
1 do 2 łyżek mąki kukurydzianej do zagęszczenia, mieszamy,
 aż lekko zgęstnieje.
brokuł kroimy drobno i dodajemy do sosu doprawiamy lekko .

DO DZIEŁA   
Kiedy wszystko przygotowane warstwami układamy farsze 
do foremki żaroodpornej ja miała do tary.
Spód naleśnik na to farsz z pomidorów, naleśnik na to farsz z bakłażanem, naleśnik następnie sos brokułowy i od nowa 
mi zostało trochę  farszu z bakłażana wiec ostatnia warstwa sos brokułowy zmieszałam z resztą i na to ostatni naleśnik.
można obsypać jeszcze na górę płatkami drożdżowymi.
i zapiekamy w piekarniku ale tylko do podgrzania żeby nie był za suchy.

  
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz