czwartek, 22 listopada 2012

Chleb 
  Wszyscy go lubimy, a niektórzy nawet bym powiedziała, ze się go boja z obawy o sylwetkę, nic złudnego dobry chleb nie jest zły, a nawet, wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
W sklepach coraz ciezej kupic dobry chleb na przykład, na zakwasie, z pelnegoprzemialu który wpływa swietnie na nasze zdrowie ponieważ zawarty w nim kwas mlekowy chroni nasze jelita przed rakiem,a także wpływa na nasza kondycje i odpornosc. Bogaty w błonnik i przyjazne nam bakterie.
Proponuje rowniez jednak ograniczyć spożywanie chleba z  maki  Białej jest ona całkowicie pozbawiona wszystkich składników i nie zapominajmy, o wszystkich polepszaczach ,spulchniaczach i ogromnej ilości soli.
     Moja propozycja dla wszystkich odważnych i cierpliwych to zrobienie sobie swojej własnej piekarni,
Ja swoja przygodę z chlebe zaczekam juz 2 lata temu na początku wypiekałam w maszynie która dostałam w prezencie od moich biskich byl to chleb  na drozdzach.W Miarę jedzenia rosnie apetyt wiec postanowiłam zaprzyjaznic się z zakwasem i stwozyc swój własny. Mój  jest juz starszy a, im starszy tym lepszy chleb.
                                                                     Zakwas  Żytni
                                                            0,5 szklanki maki żytniej
                                                            0,5 szklanki letniej wody
Kiedy zdecydujemy się, na  start z zakwasem 1 dzień mieszamy składniki podane wyżej, po 12godz
dodajemy taka sama ilosc maki i wody. Nastopnego dnia zakwas dokarmiamy juz tylko raz, co 24 godz ,i tak przez 4-5  dni. Ilosc dokarmiania zalezy od tego ile chcemy uzyskac zakwasu .
I gotowe. Zakwas nieużywany przechowywujemy w lodówce, na potrzeby własnej piekarni wyciągamy z lodówki tak o kolo 6 godz przed pieczeniem i dokarmiamy,nie koniecznie maka żytnia    (Wazna rzecz zakwas mieszamy drewniana lyzka w szklanym pojemniku unikamy metalu)

A teraz czas na przepyszny wilgotny chleb pieczony w glinianej formie jest, świetna do utrzymywania wilgoci,niestety taka glina musi się wypalić  tak 2-3 pieczenia zeby ciasto nie przywierało,taka formę zanuzamy w wodzie na godz. zeby nasiakla.Chleb jest chrupiący a w środku wilgotny.
Składniki na zaczyn
-150g zakwasu
-dodajemy tyle maki pszennej nie oczyszczonej  i wody aby ciasto mialo konsystecje gęstej Śmietany odstawiamy na 2-3 godz do ciepłego miejsca .
-Po tym terminie mieszamy make orkiszowa  500g i wody letniej tyle by uzyskac luźne ciasto w konsystecji kefiru.
-dodajemy 1 lyzeczke cukru,1 lyzeczke  soli
- garsc rodzynek nie siarkowanych
-mieszamy energicznie pompując do srodka powietrze.
- przekladamy do foremki nasmarowanej  oliwa i wysypane Otrębami

 - odstawiamy  na 6 godz. 
pieczemy w piekarniku rozgrzanym 230 stopni   przez 10 minut po czym zmniejszamy do 200 stopni  pieczemy jeszcze  okolo 30 min ,co jakiś czas obserwując( kazdy piekarnik inaczej nagrzewa.Dla tych ktozy nie maja formy z gliny polecam spryskać piekarnik i wstawić żaroodporne naczynie z woda.
Ja mój chleb w polawie pieczenia  kiedy juz podrośnie ,spryskuje woda, zeby skorka byla chrupiaca, i tak kilka razy.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz