piątek, 23 listopada 2012

                 Dlaczego warto wiedzieć co w trawie piszczy




Mówiąc "trawa" mam na myśli, etykiety na produktach i modyfikowana zywnośc genetycznie. Czego się wystrzegać, jak poznac zakodowane numery. Czy jeszcze ktos pamieta zywnosc bez datków ? Myśle ze garstka ludzi. Jesteśmy cześcia ekosystemu ,zamiast twozyc rownowage, my ludzie i wielkie korporacje, zmieniamy ja w nie naturalny sposób. Kupując  wysokoprzetwozon zywnosc, warzywa i owoce z dalekich krajów, choc te same rosną na naszych ziemiach. I kolo się zamyka. To my konsumenci dokonujemy wyboru, jeśli zdecydujemy sie na kupno warzyw wolnych od GMO, mamy większa pewnośc ze produkty dojrzewaly bez ogromnej ingerencji i z szacunkiem. Tak samo jest z najprostszymi produktami gdzie liczby zakodowanych numerów, (czyli konserwantów i barwników do żywnosc) sa porażajace.

Jak sobie z tym poradzić i życ w zgodzie z natura, tworzac zdrowa relacje?  Pamietajmy i tak wszystko  trafi do ziemi, tam z kont powinno pochodzić (choc coraz  czesciej jest inaczej).
Im bardziej roznorodne, nieskażone pola tym leprze zbiory. Tak samo jest z jedzeniem, im potrawy prostsze, tym lepsze. Zatem inspirujmy sie tym co juz odkryte.

                       Sa dwa najwieksze" zjadacze" naszego zdrowia, które trzeba wyeliminowac z diety.
1. Aspartam E951 "cichy zabójca". Jest to substancja znajdująca się, w gumach do żucia napojach dietetycznych, cukierkach, slodzikach... Wielkie korporacje wykorzystuja ja we swoich produktach ponieważ jest tania. Konsekwencje jej spożywania doprowadzają do nadpobudliwosci, bezplodnosci, a w niektórych przypadkach do raka .Pamiętajmy ze jest to zastępstwo cukru a kto nie kocha 
słodyczy. Sprawdzajmy to  co podajemy dziecia. Kliknij na film aby  dowiedziec się więcej o E951 aspartam cicha smierc.
2.Glutaminian sodu E621 jest to polepszacz smaku. Głównie znajduje się w wysoko przetworzonej zywnosci: fast foodach, zupkach szybkich , chipsach,  kostkach do zup, oraz produktach po które często "siegaja zapracowani" ludzie. Główne przyczyny nadmiernego spożywania owego polepszacza to zmiany nastroju, skoki ciśnienia ,skurcze żoladka, bóle migrenowe, bóle stawów mięsni ,wysypki na skórze, zaburzenie w koncentracji.
Unikajmy również koserwantówi barwników, lista w linku poniżej
Przyszedł czas na GMO widzimy na etykietach naszych produktów własnie taki skrót,  co on oznacza, nic  innego jak majstrowanie przy naturze, A wszystko zaczeło się w "szczytnym" celu zeby wyżywic szybko i masowo ludnosc, która  to ma coraz wieksze oczekiwania. Jak ma wygladac,owe warzywo i owoc czyli pięknie i długo swieze. "Szczytny" cel zmienił się w ogromna korporacje, która ma wiekszosc udziałów w uprawach na swiecie, uzależniajac tym samym rolników od siebie. A co za tym się kryje pieniadze i jeszcze większa destrukcja naszego organizmu. Wyobraźcie sobie warzywa, owoce , ryby, zwierzeta, które od tysięcy lat ewoluowały do postaci,  która świetnie wspołgrala z natura i radzila sobie z jej przeciwnosciami, aż do mometu  kiedy to czlowiek chcial miec wladze nad wszystkim. Myslę ze nic innego,  tego tak nie opisze jak  film  Swiat Wedlug Monsanto, zrobiny przez francuska dziennikarke . Film jest w czesciach  polecam.


Podsumowanie jest takie, teraz zdecydowanie łatwiej jest zrozumiec, czemu  na swiecie mamy tak masowe zachorowania na popularne choroby cywilizacyjne. 
    Wybierajmy wiec  madrze, gotujmy w domach smacznie i swiadomie
 Szanujmy to co jemy poniewaz jest to nasze odbicie 
Pozdrawim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz