Mówiąc "trawa" mam na myśli, etykiety na produktach i modyfikowana zywnośc genetycznie. Czego się wystrzegać, jak poznac zakodowane numery. Czy jeszcze ktos pamieta zywnosc bez datków ? Myśle ze garstka ludzi. Jesteśmy cześcia ekosystemu ,zamiast twozyc rownowage, my ludzie i wielkie korporacje, zmieniamy ja w nie naturalny sposób. Kupując wysokoprzetwozon zywnosc, warzywa i owoce z dalekich krajów, choc te same rosną na naszych ziemiach. I kolo się zamyka. To my konsumenci dokonujemy wyboru, jeśli zdecydujemy sie na kupno warzyw wolnych od GMO, mamy większa pewnośc ze produkty dojrzewaly bez ogromnej ingerencji i z szacunkiem. Tak samo jest z najprostszymi produktami gdzie liczby zakodowanych numerów, (czyli konserwantów i barwników do żywnosc) sa porażajace.
Jak sobie z tym poradzić i życ w zgodzie z natura, tworzac zdrowa relacje? Pamietajmy i tak wszystko trafi do ziemi, tam z kont powinno pochodzić (choc coraz czesciej jest inaczej).
Im bardziej roznorodne, nieskażone pola tym leprze zbiory. Tak samo jest z jedzeniem, im potrawy prostsze, tym lepsze. Zatem inspirujmy sie tym co juz odkryte.
Sa dwa najwieksze" zjadacze" naszego zdrowia, które trzeba wyeliminowac z diety.
1. Aspartam E951 "cichy zabójca". Jest to substancja znajdująca się, w gumach do żucia napojach dietetycznych, cukierkach, slodzikach... Wielkie korporacje wykorzystuja ja we swoich produktach ponieważ jest tania. Konsekwencje jej spożywania doprowadzają do nadpobudliwosci, bezplodnosci, a w niektórych przypadkach do raka .Pamiętajmy ze jest to zastępstwo cukru a kto nie kocha
słodyczy. Sprawdzajmy to co podajemy dziecia. Kliknij na film aby dowiedziec się więcej o E951 aspartam cicha smierc.
2.Glutaminian sodu E621 jest to polepszacz smaku. Głównie znajduje się w wysoko przetworzonej zywnosci: fast foodach, zupkach szybkich , chipsach, kostkach do zup, oraz produktach po które często "siegaja zapracowani" ludzie. Główne przyczyny nadmiernego spożywania owego polepszacza to zmiany nastroju, skoki ciśnienia ,skurcze żoladka, bóle migrenowe, bóle stawów mięsni ,wysypki na skórze, zaburzenie w koncentracji.
Unikajmy również koserwantówi barwników, lista w linku poniżej
Przyszedł czas na GMO widzimy na etykietach naszych produktów własnie taki skrót, co on oznacza, nic innego jak majstrowanie przy naturze, A wszystko zaczeło się w "szczytnym" celu zeby wyżywic szybko i masowo ludnosc, która to ma coraz wieksze oczekiwania. Jak ma wygladac,owe warzywo i owoc czyli pięknie i długo swieze. "Szczytny" cel zmienił się w ogromna korporacje, która ma wiekszosc udziałów w uprawach na swiecie, uzależniajac tym samym rolników od siebie. A co za tym się kryje pieniadze i jeszcze większa destrukcja naszego organizmu. Wyobraźcie sobie warzywa, owoce , ryby, zwierzeta, które od tysięcy lat ewoluowały do postaci, która świetnie wspołgrala z natura i radzila sobie z jej przeciwnosciami, aż do mometu kiedy to czlowiek chcial miec wladze nad wszystkim. Myslę ze nic innego, tego tak nie opisze jak film Swiat Wedlug Monsanto, zrobiny przez francuska dziennikarke . Film jest w czesciach polecam.
Podsumowanie jest takie, teraz zdecydowanie łatwiej jest zrozumiec, czemu na swiecie mamy tak masowe zachorowania na popularne choroby cywilizacyjne.
Wybierajmy wiec madrze, gotujmy w domach smacznie i swiadomie
Szanujmy to co jemy poniewaz jest to nasze odbicie
Pozdrawim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz