piątek, 30 listopada 2012

              Dynia

To nie tylko piękny owoc, to skarbnica wielu witamin z grupy  B - b1, b2, PP.
Zawiera równiez wapn, fosfor, żelazo, magnez, błonnik, witaminę C, karoten,  Pestki  zawarte w dyni bogate sa w nienasycone kwasy tłuszczowe.
   Dynia zalecana jest osoba odchudzającym, gdyż jest malo kaloryczna, oprócz tego wspomaga prace serca jest świetna dla osób ze  złym cholesterolem, dziala korzystnie na nerki i watrobe.

 


Doceńmy ten owoc i wykorzystajmy jego moc, w końcu pojawia się tylko raz do roku. Moim kolejnym pomysłem na dynie jest risotto. Szybka i łatwa potrawa dla zabieganych.

Składniki
mala dynia hokkaido
1 szkl. ryzu basmati brazowego
1 duza cebula czerwona
duza garsc fasoli szparagowej ( ja miałam mrożona w końcu juz po sezonie)
1,5 lyzki masla ghee
1 lyzka oliwy
2 szkl. wody
2 lyzeczki soli morskiej nierafinowanej

Przygotowanie
Dynie oczyszczamy z pestek, które odkładamy do suszenia, obieramy ze skóry i  kroimy w grubsza kostkę,
cebule obieramy, kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy maslo, oliwe i wrzucamy pokrojona cebule, po chwili dynie i lekko podsmażamy okolo 5 min. Do smazacych warzyw dorzucamy ryz i mieszamy, az przejdzie smakiem , zalewamy wszystko  1 szklanka wody gotujemy chwile az ryz wchlonie wodę, następnie dolewamy kolejna szklanke. Pod koniec gotowania kiedy juz wszysko jest prawie miekkie dorzucamy fasolkę szparagowa mrożona, jesli jest swieza dorzucamy ja na początku tak jak dynie i cebule.
Po 10 min wylanczamy i gotowe. Podajemy z salata oblana oliwa.

Szybko, zdrowo i smacznie

*wszystkie skladniki pochodza z upraw ekologicznych :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz