czwartek, 6 grudnia 2012

                                   Krupnik po mojemu

                                                                      
                                                                         
                                                                             Składniki:
2 - 2,5 l wody
korpus z organicznego kurczaka
3 duże marchewki 
1 duży por
0,5 średniego selera
2 male pietruszki korzeń
1 maly kalafior
duza garsc mrożonej fasoli szparagowej
1 szklanka ziarna jęczmienia
lisc laurowy ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnkz

Przygotowanie:
Do wody wrzucamy korpus i gotujemy na wolnym ogniu.  W tym czasie przygotowujemy warzywa
Marchewkę,  Pietruszkę, seler ścieramy na tarce,  na dużych oczkach. Kalafior rozdzielamy na mniejsze. Por kroimy na krazki i podsmażamy na oliwie przez chwile.
 Wszystko dorzucamy do gotującej się już wody, dodajemy przyprawy ziele, lisc, czosnek, kiedy wszystko zmięknie dodajemy jeczmien, na samym końcu dodajemy mrożona fasolkę, gotujemy jeszcze przez chwile. kiedy wszystko juz przejdzie i zmięknie solimy.
Ja moja zupę trzymałam na ogniu 1,5 godz. Zrobilo sie zimno wiec im dluzej będziemy gotować nasze zupy tym bardziej beda ogrzewające i wartosciowsze.


* wszystkie skladniki pochodza z organicznych upraw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz