Soczewice dzisiaj użyje do placuszków ale zanim przejdę do przepisu.
Warto wiedzieć co się w niej kryje. Soczewica jest zródlem lekkostrawnego białka, idealna dla wszystkich na diecie wegetarianskiej :-) zawiera rowniez wapn, żelazo, beta-karoten.oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpoływa na sledzione, trzustkę i żoładek.
(nie trzeba ja namaczać jak inne rosliny strączkowe)
Przepis na placuszki soczewicowo - warzywne
1 szkl soczewicy czerwonej
2 szkl wody
1 mały brokuł ugotowany na parze)
1/2 cebuli
1 starta na tarce cukinia
Ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka carry mieszanki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie. Najlepiej soczewice zamoczyć na 8 godz w 2 szklankach wody.
Kiedy soczewica wchłonie wodę, pozostała czesć wody odlewamy zostawiając trochę na dnie.
Do soczewicy wrzucamy obrana i pokrojona cebule, czosnek.
Wszystko razem mieszamy blenderem na jednolita masę.
Do masy dodajemy pokrojony drobno brokuł i cukinie.
doprawiamy przyprawami.
Smażymy na rozgrzanej patelni, formujac kotleciki.
Ja używam ghee do smażenia.
Podajemy z czym chcemy.
W moim wypadku jest to: ryz brązowy posypany słonecznikiem i oblany oliwa.
Połaczenie soczewicy z ryżem daje nam pełnowartosciowe białko zawierające wszystkie nizbedne aminokwasy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz