poniedziałek, 28 stycznia 2013

                                    Soczewica


                    Soczewice dzisiaj użyje do placuszków ale zanim przejdę do przepisu.
Warto wiedzieć co się w niej kryje. Soczewica jest zródlem lekkostrawnego białka, idealna dla wszystkich na diecie wegetarianskiej :-)  zawiera rowniez wapn, żelazo, beta-karoten.oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpoływa na sledzione, trzustkę i żoładek.
 (nie trzeba ja namaczać jak inne rosliny strączkowe)

Przepis na placuszki soczewicowo - warzywne
1 szkl soczewicy czerwonej
2 szkl wody
1 mały brokuł ugotowany na parze)
1/2 cebuli
1 starta na tarce cukinia
Ząbek czosnku
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka carry mieszanki
1 łyżeczka słodkiej papryki
 Przygotowanie. Najlepiej soczewice zamoczyć na 8 godz w 2 szklankach wody. 
Kiedy soczewica wchłonie wodę, pozostała czesć wody odlewamy zostawiając trochę na dnie.
Do soczewicy wrzucamy obrana i pokrojona cebule, czosnek. 
Wszystko razem mieszamy blenderem na jednolita masę. 
Do masy dodajemy pokrojony drobno brokuł i cukinie.
 doprawiamy przyprawami.
Smażymy na rozgrzanej patelni, formujac kotleciki.
 Ja używam ghee do smażenia.



Podajemy z czym chcemy. 
W moim wypadku jest to: ryz brązowy posypany słonecznikiem i oblany oliwa.
Połaczenie soczewicy z ryżem daje nam pełnowartosciowe białko zawierające wszystkie nizbedne aminokwasy.


SMACZNEGO!!!


                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz