Warzywa góra!
kotlety z kalafiora
Palce lizać. Do zrobienia potrzebujemy średniej wielkosć kalafior, 3 duże ziemniaki, jajko od szczekliwej kury, make kukurydziana wolna od GMO sól, pieprz, kurkume. Do panierowania użyłam Otręby.
Ziemniaki gotujemy w skórce do miekkosci, w tej samej wodzie ugotowałam kalafior w tej kolejności bo kalafior szybko się gotuje. Ziemniaki obrałam ze Skórki i rozgniatam Tłuczkiem to samo zrobiłam z ugotowanym kalafiorem Do wszystkiego dodajemy jajko i make kukurydziana, nie za dużo ciasto ma mieć konsystecje "papki" nie brzmi to ładnie ale dobrze smakuje .Przyprawiamy wszystko do smaku i dodajemy kurkumę, żeby kotleciki miały ładny kolor. Ciasto które jeszcze nie wygląda jak kotlecik nabieramy na duża łyżke i obtaczamy w otrębach kształtujac kotlet.
Smażymy na ghee do zarumienienia podajemy z tym co lubimy ja polecam kasze, w moim przypadku to ziarno orkiszu polane olejem sezamowym tłoczonym na zimno z pierwszego tłoczenia(czasami samo tłoczone na zimno nie oznacza ze olej nie zostal chemicznie oczyszczony pytajcie zawsze czy jest rowniez z pierwszego tłoczenia rożnica w smaku jest ogromna) Do tego kiełki lucerny, które sa niezatapine w naszej diecie bogate w minerały, ale także chlorofil. Wszystkie warzywa i owoce zawieraja chlorofil, lecz im roślina bardziej zielona tym zawiera go więcej.
Chlorofil to "krew" roślin. Struktura przypomina hemoglobinę z tym ze w w centralnym atomie znajduje się magnez a nie tak jak w przypadku hemoglobiny żelazo.
Jedzmy wiec duzo zielonych warzyw bo oprócz chlorofilu każda z roślin ma jeszcze swoje dodatkowe własciwosci.
Zmieniając temat bardzo chciała bym podziekować za wczorajsza milom niespodzanke "Kawałek Polski " doszedł. Pięknie dziękuje i życze milej Kawki :-)
Super muzyka!!!!!!!!
BABKI I WARZYWA GÓRA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz