piątek, 25 stycznia 2013

                                    Warzywa góra!
                                  kotlety z kalafiora

   
    Palce lizać. Do zrobienia potrzebujemy średniej wielkosć kalafior, 3 duże ziemniaki, jajko od szczekliwej kury, make kukurydziana wolna od GMO sól, pieprz, kurkume. Do panierowania użyłam   Otręby.
Ziemniaki gotujemy w skórce do miekkosci, w tej samej wodzie ugotowałam kalafior w tej kolejności bo kalafior szybko się gotuje. Ziemniaki obrałam ze Skórki i rozgniatam Tłuczkiem to samo zrobiłam z ugotowanym kalafiorem Do wszystkiego dodajemy jajko i make kukurydziana, nie za dużo ciasto ma mieć konsystecje "papki" nie brzmi to ładnie ale dobrze smakuje .Przyprawiamy wszystko do smaku i dodajemy kurkumę, żeby kotleciki miały ładny kolor. Ciasto które jeszcze nie wygląda jak kotlecik nabieramy na duża łyżke i obtaczamy w otrębach kształtujac kotlet.
Smażymy na ghee do zarumienienia  podajemy z  tym co lubimy ja polecam kasze, w moim przypadku to ziarno orkiszu polane olejem sezamowym  tłoczonym na zimno z pierwszego tłoczenia(czasami samo  tłoczone na zimno nie oznacza ze olej nie zostal chemicznie oczyszczony pytajcie zawsze czy jest rowniez z pierwszego tłoczenia rożnica w smaku jest ogromna) Do tego kiełki lucerny, które sa niezatapine w naszej diecie bogate w minerały, ale także chlorofil. Wszystkie warzywa i owoce zawieraja chlorofil, lecz im roślina bardziej zielona tym zawiera go więcej.
Chlorofil to "krew" roślin. Struktura  przypomina hemoglobinę z tym ze w w centralnym atomie znajduje się magnez a nie tak jak w przypadku hemoglobiny żelazo.
Jedzmy wiec duzo zielonych warzyw bo oprócz chlorofilu każda z roślin ma jeszcze swoje dodatkowe własciwosci.


Zmieniając temat bardzo chciała bym podziekować za wczorajsza milom niespodzanke "Kawałek Polski " doszedł. Pięknie dziękuje i życze milej Kawki :-)


                                                            Super muzyka!!!!!!!!
                                                        BABKI I WARZYWA GÓRA.
                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz