Zupa zółto zielona
bogata w wapn
Uwielbiam wymyslac zupy, zawsze sprawia mi to duzo radochy. Witaminy, swieże eko warzywa to cos co sprawia, ze chce się robic . Do stworzenia tej zupy zainspirowala mnie pani doktor med. Edyta Biernat Kałuża. Wywiad z nia to czysta przyjemnoas zwłaszcza, ze nasza
dieta opiera się głownie na produktach przez nia wymienionych.
Warto obejżec - kliknij na filmik z wywiadem. Zawsze to cos nowego badz tylko utrwalenie
zdobytej już wiedzy. Dzis zabrałam się za kapustę i groch dobre połaczenie.
Co kryje ta piękna zieleń.
Lista własciwosci jest bardzo długa
można powiedzieć, ze kapusta
to lek na wszystko.
to lek na wszystko.
Często jest przepisywana po
cieżkich chorobach nowotworówych
Kapusta bogata jest w duża
cieżkich chorobach nowotworówych
Kapusta bogata jest w duża
ilosc wapnia,witaminę C która
uszczelnia naczynia krwionośne,
podnosi odpornosc.Witaminę A
przyspiesza gojenie, poprawia
wzrok. Witamina B,B1,B2,B6
wzmacnia koncentracie.
Witamina K wzmacnia krzepliwosc
krwi, stosuje się także jako okłady
przy zwichnięciach i zapaleniach stawów.
Kapusta zawiera również potas, sód, siarkę. Działa także oczyszczajaco z toksyn.
Kapusta jest warzywem odpornym na mróz wiec jest dostępna w okresie jesienno - zimowym.
Kupujmy zawsze warzywa regionalne i swieże to gwarancja własciwosci i naszego zdrowia.
Dla zainteresowanych film o drodze jaka musza przebyć warzywa dostępne przez cały rok.
Ludzie zwariowali kiedyś cieszyliśmy się obfitymi zbiorami i przetworami a teraz
zobaczcie sami kliknij na film.
Groch to nic innego jak bogactwo białka i świetne zastępstwo mięsa. w swoim składzie posiada aminokwasy egzogenne czyli takie, które nasz organizm nie syntetyzuje a, które dostarczamy wylacznie poprzez pożywienie.
Groch bogaty jest w witaminy B, B1,B2, B6. A także minerały jak potas, wapn, żelazo,fosfor, jod.
Posiada duzo błonnika. Posiada zdolnosc obniżenia zległo cholesterolu reguluje wydzielanie cukru we krwi
co daje nam unikniecie napadów głodu.
sa w postaci suszonych pasków.
Jego bogactwo minerałów jest ogromne.
Posiada jedna z największych zawartości
Jego bogactwo minerałów jest ogromne.
Posiada jedna z największych zawartości
magnezu jak rownież wysoka
ilosc wapnia( nie trzeba pic mleka)
Zawiera także sporo jodu.
ilosc wapnia( nie trzeba pic mleka)
Zawiera także sporo jodu.
Kombu pomaga nam w zwalczaniu
dolegliwości reumatycznych,
działa przeciwzapalnie,
reguluje wagę i ciśnienie krwi.
dolegliwości reumatycznych,
działa przeciwzapalnie,
reguluje wagę i ciśnienie krwi.
Nie można zapomnieć ze algi posiadają
w sobie kwas alginowy zapobiegający
zanieczyszczenia( od metali cież kich,
środowiska a także absorbuje i wydala
zanieczyszczenia z organizmu.)
w sobie kwas alginowy zapobiegający
zanieczyszczenia( od metali cież kich,
środowiska a także absorbuje i wydala
zanieczyszczenia z organizmu.)
JEST TO LEK NASZYCH CZASÓW
Kombu komponuje się świetnie z roślinami strączkowymi ponieważ przeciw działa wzdeciom
i ulatwia ich trawienie wystarczy dodac 1cm glonu
do gotowanych straczków.
woda
4 marchewki
2 pasternaki albo pietruszka korzen
seler naciowy dodałm bo zostałmi wiec szkoda było żeby się zmarnował:-)
3 duze ziemniaki
por mały
mała kapusta włoska
1,5 szkl groch zółty
glon kombu
sól,lisc laurowy,pieprz,ziele angielskie
Przygotowanie
Wode nalewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Zabieramy się, za obieranie warzyw i krojenie ich,
w wieksze kostki. Wszystkie warzywa rosnace w ziemi wrzucamy najszybciej. Wrzucamy rownież
groch, ponieważ jest on łuskany nie ma koniecznosci uprzedniego moczenia. Jak zalezy nam na czasie
to (ja moczyłam tak około godz) groch dajemy do zupy razem z kombu ok 3 cm. Uprażonym
w całosci na patelni i rozgniecionym na drobne kawałki( prażenie umożliwi
rozdrobnienie go) Por, kroimy w 1,5 cm krażki, nastepnie szatkujemy drobno kapustę
wszystko dodajemy do garnka. przyprawiamy zielem angielskim, lisciem laurowym i ziarnem
pieprzu. gotujemy okolo 1,5 godz w zimowe dni. kiedy zupa jest gotowa na koncu solimy .
4 marchewki
2 pasternaki albo pietruszka korzen
seler naciowy dodałm bo zostałmi wiec szkoda było żeby się zmarnował:-)
3 duze ziemniaki
por mały
mała kapusta włoska
1,5 szkl groch zółty
glon kombu
sól,lisc laurowy,pieprz,ziele angielskie
Przygotowanie
Wode nalewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Zabieramy się, za obieranie warzyw i krojenie ich,
w wieksze kostki. Wszystkie warzywa rosnace w ziemi wrzucamy najszybciej. Wrzucamy rownież
groch, ponieważ jest on łuskany nie ma koniecznosci uprzedniego moczenia. Jak zalezy nam na czasie
to (ja moczyłam tak około godz) groch dajemy do zupy razem z kombu ok 3 cm. Uprażonym
w całosci na patelni i rozgniecionym na drobne kawałki( prażenie umożliwi
rozdrobnienie go) Por, kroimy w 1,5 cm krażki, nastepnie szatkujemy drobno kapustę
wszystko dodajemy do garnka. przyprawiamy zielem angielskim, lisciem laurowym i ziarnem
pieprzu. gotujemy okolo 1,5 godz w zimowe dni. kiedy zupa jest gotowa na koncu solimy .
Pyszna, pożywna zupa dostarczy nam dziennego zapotrzebowania
w niezbedne składniki do leprzego funkcjonowania
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz