niedziela, 6 stycznia 2013


           Zupa zółto zielona


       bogata w wapn

      Uwielbiam wymyslac zupy, zawsze sprawia mi to duzo radochy. Witaminy, swieże eko  warzywa to cos co sprawia, ze chce się robic . Do stworzenia tej zupy zainspirowala mnie pani doktor med. Edyta Biernat Kałuża. Wywiad z nia to czysta przyjemnoas zwłaszcza, ze nasza
dieta opiera się głownie na produktach przez nia wymienionych.
 Warto obejżec -  kliknij na filmik z wywiadem. Zawsze to cos nowego  badz tylko utrwalenie 
zdobytej już wiedzy. Dzis zabrałam się za kapustę i groch dobre połaczenie

Co kryje ta piękna zieleń.
Lista własciwosci jest bardzo długa
można powiedzieć, ze kapusta 
to lek na wszystko.
 Często jest przepisywana po 
cieżkich chorobach nowotworówych
 Kapusta bogata jest w duża
 ilosc wapnia,witaminę C  która
 uszczelnia naczynia krwionośne, 
podnosi odpornosc.Witaminę A
 przyspiesza gojenie, poprawia
wzrok. Witamina B,B1,B2,B6
 wzmacnia koncentracie.
 Witamina K wzmacnia krzepliwosc
 krwi, stosuje się także jako okłady
przy zwichnięciach i zapaleniach stawów. 

Kapusta zawiera również potas, sód, siarkę. Działa także oczyszczajaco z toksyn. 
Kapusta jest warzywem odpornym na mróz wiec jest dostępna w okresie jesienno -  zimowym.
Kupujmy zawsze warzywa regionalne i swieże to gwarancja  własciwosci i naszego zdrowia.
Dla zainteresowanych film o drodze jaka musza przebyć  warzywa dostępne przez cały rok.
Ludzie zwariowali kiedyś cieszyliśmy się obfitymi zbiorami i przetworami a teraz
 zobaczcie sami kliknij na film.



 Groch to nic innego jak bogactwo białka i świetne zastępstwo mięsa. w swoim składzie posiada aminokwasy egzogenne czyli takie, które nasz organizm nie syntetyzuje a,  które dostarczamy wylacznie poprzez pożywienie.
Groch bogaty jest w witaminy B, B1,B2, B6. A także minerały jak potas, wapn, żelazo,fosfor, jod.
Posiada duzo błonnika. Posiada zdolnosc obniżenia zległo cholesterolu  reguluje wydzielanie cukru we krwi
co daje nam unikniecie napadów głodu.




Kombu to algi morskie sprzedawane 
sa w postaci suszonych pasków. 
Jego bogactwo minerałów jest ogromne.
 Posiada jedna z największych zawartości 
magnezu jak rownież wysoka 
ilosc wapnia( nie trzeba pic mleka)
 Zawiera także sporo jodu.
Kombu pomaga nam w zwalczaniu
 dolegliwości reumatycznych,
 działa przeciwzapalnie, 
reguluje wagę i ciśnienie krwi.
Nie można zapomnieć ze algi posiadają
 w sobie kwas alginowy zapobiegający
 zanieczyszczenia( od metali cież kich,
  środowiska a także absorbuje i wydala
 zanieczyszczenia z organizmu.) 
                                                                                                                             

                                                                   JEST TO LEK NASZYCH CZASÓW
         Kombu komponuje się świetnie z roślinami strączkowymi ponieważ przeciw działa wzdeciom 
i ulatwia ich trawienie wystarczy dodac 1cm glonu 
do gotowanych straczków.

 Składniki

 woda
4 marchewki
2 pasternaki albo pietruszka korzen
seler naciowy dodałm bo zostałmi  wiec szkoda byłżeby się zmarnował:-)
3 duze ziemniaki
por mały
mała kapusta włoska
 1,5  szkl groch zółty
glon kombu
sól,lisc laurowy,pieprz,ziele angielskie
                                                                      
 Przygotowanie

Wode nalewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Zabieramy się, za obieranie warzyw i krojenie ich, 

w wieksze kostki. Wszystkie warzywa rosnace w ziemi wrzucamy najszybciej. Wrzucamy rownież 
 groch, ponieważ jest on łuskany  nie ma koniecznosci uprzedniego moczenia. Jak zalezy nam na czasie 
 to (ja moczyłam tak około godz) groch dajemy do zupy razem z kombu ok 3 cm. Uprażonym 
w całosci na patelni i rozgniecionym  na drobne kawałki( prażenie umożliwi
 rozdrobnienie go)  Por, kroimy  w 1,5 cm krażki, nastepnie szatkujemy  drobno kapustę
wszystko dodajemy do garnka. przyprawiamy zielem angielskim, lisciem laurowym i ziarnem 
pieprzu. gotujemy okolo 1,5 godz w zimowe dni. kiedy zupa jest gotowa na koncu solimy .




            Pyszna, pożywna  zupa dostarczy nam dziennego zapotrzebowania 
w niezbedne składniki do leprzego funkcjonowania
SMACZNEGO













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz