Jutro zbliża się tłusty czwartek.
Na naszym stole beda gościły słodkie bułeczki z serem.
Na naszym stole beda gościły słodkie bułeczki z serem.
Wszystkich namawiam do zachowanie zdrowego rozsadku z jedzeniem paczków i wszystkich innych słodkosci.
Namawiam na zrobienie swoich slodkosci z okazji tłustego czwartku, wtedy mamy 100% pewnosć co się w nich kryje.
Namawiam na zrobienie swoich slodkosci z okazji tłustego czwartku, wtedy mamy 100% pewnosć co się w nich kryje.
Przepis jest łatwy wystarczy tylko trochę cierpliwości w czasie wyrastania ciasta drozdzowego ;-)
Składniki na około 12 szt.
500 g maki ja dałam 300 g pszennej jasnej i 200 g razowej
1 łyżeczka drożdzy suchych
1 szkl. letniego mleka roślinne
50 g masła nieutwardzone
40 g cukru
2 szczypty soli
2 jajka czyli 2 łyzki siemienialnianego i 5 łyżek wody
Ciasto drożdżowe przygotowujemy etapami
Do mleka dodajemy cukier i drożdze odstawiamy na 15min żeby zaczeły pracować. Po tym czasie dodajemy make i resztę składników i wyrabiamy tak długo, aż będzie samo odchodzić od rak.
Odstawiamy w cieple miejsce 1 h czasem trzeba czekać 1,5 h aż podwoi swoja objetosć.
Odstawiamy w cieple miejsce 1 h czasem trzeba czekać 1,5 h aż podwoi swoja objetosć.
Nadzienie
400 g tofu rozdrabniamy z odrobiną cytryny by był jak twaróg
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii lub ekstraktu
olej lub mleko do posmarowania
Kruszonka
3 łyżki masła
3 lyzki maki z pelnegoprzemialu (moga byc zmiksowane otręby)
3 lyzki cukru brzozowego lub brozowego
(Ja dodałam jeszcze ekstra na kilka sztuk po mrożonych malinach.)
Kiedy ciasto jest gotowe szykujemy bułeczki.
Formujemy małe kule najlepiej jest odrywać po kawałku wielkości mniejsze piłki od tenisa, zgniatamy i robimy w środku otwór.
Formujemy małe kule najlepiej jest odrywać po kawałku wielkości mniejsze piłki od tenisa, zgniatamy i robimy w środku otwór.
Kiedy wszystkie beda juz tak przygotowane nakładamy nadzienie z serowe
(czyli wszystko razem zmiksowane) Odstawiamy na 15 min
(czyli wszystko razem zmiksowane) Odstawiamy na 15 min
Bułki lekko po kolejnym wyrosnieciu delikatnie zbliżylam do twarogu.
zobaczcie sami
Tak przygotowane bułki smarujemy białkiem i nakładamy kruszonkę
Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 30 min
SMACZNEGO I UDANEGO TŁUSTEGO
ja mam jeszcze w planach faworki wiec następny post już jest wiadomy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz