czwartek, 14 marca 2013

                                                    Chałka


                  
  składniki
180ml. letniego mleka roślinnego
1,5 łyżeczki drożdży 
100g masła(nieutwardzanego)
500g mąki ja daje pół na pół z pełnego przemiału
1/4 szkl cukru
2 jajka(2 łyżki siemienia lnianego i do tego letniej wody 5 łyzek będą "ala  jajka"
 do posmarowania  mleko 
Przygotowanie
Do letniego mleka dodajemy  drożdże  i cukier, mieszamy odstawiamy na 15 min.
Do odmierzonej mąki  dodajemy nasz mieszankę, a następnie miękkie masło ala jajka i mieszamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy na 1 godz lub więcej. 
Ma podwoić swoją objętość.

Dodatki mogę być rożne Ja daje 
mak, rodzynki czasem orzechy,a także kruszonkę 
wybór zależy od Was co lubicie

Sposób splotu najprostszy, to warkocz ale można też tak:


 Ten sposób polega na zaplataniu podobna techniką jak warkocz.(Ciasto jest z rodzynkami).


Można też zrobić długi warkocz, którego końce łączymy.
Aby był ładny kształt w środek wkładamy coś żaroodpornego.
Taki sposób zaczerpnęłam z kultury żydowskiej.

Taką chałka gości na żydowskich stołach w nowy rok pełna różnych bakalii.
Moja ma rodzynki, orzechy i mak.

Kiedy mamy już zaplecioną posmarowaną chałkę.
 Wkładamy ja do nagrzanego piekarnika tep. 180 stopni na 20 min.
Smakuje pysznie na ciepło.
U nas znika bardzo szybko, wiec zawsze ciężko mi zrobić więcej zdjęć.



Ps. obiecuje dodać ich trochę więcej przy następnym wypieku.
:-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz