czwartek, 21 marca 2013

żurek
        
 święta się zbliżają co oznacza, że na naszych stołach nie może zabraknąć żurku.
Wiec dziś namawiam do zrobienia swojego własnego zakwasu na żurek.
 Prosty sposób, jedyne co nam potrzeba to czas i kilka produktów

Do zrobienia potrzebujemy l litrowy pojemnik.
3-4 ząbki czosnku,
 ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki.
 Dodatkowo 1 litr wody letniej 1 szkl. mąki żytniej i skórkę od chleba. 
Liczbę przypraw można zmniejszyć, 
choć ja lubię wyraziste aromaty. 

Do litrowego pojemnika z wodą wsypujemy mąkę i mieszamy tak aby, się wszystko połączyło, na koniec wrzucamy przyprawy i skórkę.
Odstawiamy przykryte w ciemnym ciepłym miejscu na 4 dni. 
Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy drewnianą łyżką. 
Po 2 dniach powinien już pachnąć kwaśnie i żurkowo.


Kiedy mineły 4 dniach opróżniamy zakwas z przypraw i skórki. 
Tak powinien wyglądać.

Jeśli nie będziemy gotować od razu żurku. 
Musimy schować go do lodówki tak przechowywany  może stać około 2 tygodni.
 Jeśli jednak zdecydujecie się na gotowanie, to na początek przygotujmy bazę na, której powstanie nasza świąteczna zupa.
 Ja używam zawsze wywaru z warzyw i ziół. I namawiam wszystkich z rezygnacji z gotowych kostek.
Przygotujcie własną.
Do takiego wywaru wlewam wymieszany żur ale nie cały, lepiej mniej.
 Ponieważ możemy przesadzić i wyjdzie nam za kwaśny.

Moja rada na wszystkie zupy solimy zawsze na końcu. 

Doprawiamy świątecznymi przysmakami i zostawimy na małym gazie mieszając co jakiś czas pamiętajcie, że żurek lekko zgęstnieje.

         Tak na koniec. 
Lepiej zrobić własne niż użyć torebkowego lub długo stojącego w butelce gotowca. 
Wierzcie mi nie ma porównania.
 A do tego mamy same walory smakowe i zdrowotne.
żur wpływa na nasz organizm rozgrzwająco, oczyszczająca, poprawiam prace jelit. 
A także zawiera wile witamin i minerałów
DO DZIEŁA.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz