czwartek, 7 marca 2013

                             Pierogi z czerwoną soczewicą



 Robimy
Potrzebujemy szklankę soczewicy, którą gotujemy tak żeby nie była rozgotowana 
1 dużą cebulę
1,5 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
olej słonecznikowy nierafinowany może być coś innego
sproszkowana chili odrobina
duża garść uprażonego słonecznika

Do polania użyłam  masła, ząbek czosnku i suszoną pietruszkę.


Ciasto 
Mąkę mieszamy z letnią woda  używając takiej ilości żeby uzyskać konsystencję nie lepiącego się ciasta.

Cebulę podsmażamy na małym ogniu aż się lekko zeszkli. 
Do zrobionej cebuli dodajemy ugotowaną soczewicę i trzymamy ją przez chwilę na gazie. Doprawiamy solą, lubczykiem i chili. Na końcu dorzucamy uprażony słonecznik. farsz gotowy.

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka dodajemy po łyżce farszu, zamykamy i gotujemy w osolonej wodzie.


Polewę przygotowujemy: 
Masło roztapiamy dodajemy  przeciśnięty czosnek i pietruszkę.
 :-)


Wszystko co dobre szybko się kończy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz