Robimy
Potrzebujemy szklankę soczewicy, którą gotujemy tak żeby nie była rozgotowana
1 dużą cebulę
1,5 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
olej słonecznikowy nierafinowany może być coś innego
sproszkowana chili odrobina
duża garść uprażonego słonecznika
Do polania użyłam masła, ząbek czosnku i suszoną pietruszkę.
Ciasto
Mąkę mieszamy z letnią woda używając takiej ilości żeby uzyskać konsystencję nie lepiącego się ciasta.
Cebulę podsmażamy na małym ogniu aż się lekko zeszkli.
Do zrobionej cebuli dodajemy ugotowaną soczewicę i trzymamy ją przez chwilę na gazie. Doprawiamy solą, lubczykiem i chili. Na końcu dorzucamy uprażony słonecznik. farsz gotowy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka dodajemy po łyżce farszu, zamykamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Polewę przygotowujemy:
Masło roztapiamy dodajemy przeciśnięty czosnek i pietruszkę.
:-)
Wszystko co dobre szybko się kończy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz