środa, 6 marca 2013

              ORZECHOWY CHLEB NA ZAKWASIE

            
składniki na zaczyn
150g zakwasu żytniego
200g maki żytniej
woda letnia tyle żeby uzyskać konsystencję śmietany
Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na 6 godz.

Ciasto właściwe 
Po czasie dodajemy do zaczynu 300g mąki pszennej z pełnego przemiału
1 łyżczkę cukru
1 łyżeczkę soli
mak garść
orzechów pekan rozdrobnionych garść
letnią wode jeśli jest konieczność
Konsystencja ciasta ma odchodzić od rąk. 
Na początku ciasto może  się trochę kleić lecz pod wpływem ugniatania to się zmieni.
Ważne jest dobre napowietrzenie ciasta przez ugniatanie tak około 15 min powinno wystarczyć. 

Tak przygotowany chlebek  przekładamy do foremki. Posypujemy makiem i nacinamy nożem.
Odkładamy na 4 godz lub więcej tak oby podwoił swoją objętość. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tep 230 stopni przez 10 min. po tym czasie zmniejszamy  tep do 200 i pieczemy jeszcze przez 20 min. Ja zawsze wkładam do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. 
Dzięki temu chleb jest chrupiący na zewnątrz a w środku wilgotny.


Moja mała rada odnośnie pieczenia chleba. 
Nie ma co się zrażać  niepowodzeniami, warto próbować i pamiętać żeby chleb przyżądzać z miłością. 

Mój największy kibic i krytyk  zawsze po spróbowaniu chlebka określa stan w którym zastał stworzony i nigdy się jeszcze nie pomylił.:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz