niedziela, 3 marca 2013

                                       Gołąbki nie latają i nie chodzą

Robimy wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami,itp


Gryka składa się z bardzo dobrej jakości białka
Mimo że zaliczamy ją do zbóż sprawdza się w dietach bez glutenowych, gdyż nie zawiera gliadyny (gluten to białka roślinne składające się z gluteniny i gliadyny występują w ziarnach zbóż)
Często białko gryki porównywane jest do wartości  białka jajka kurzego. Posiada także dużą wartość energetyczną dzięki zawartym  węglowodanom. Dostarcza nam również niezbędne kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminy PP i E. 
Nie można zapomnieć o wspaniałym działaniu gryki na obniżenie złego cholesterolu, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i włosowatych dzięki zawartości rutyny.

Ma działanie rozgrzewające wiec powinny jej unikać osoby z uczuciem gorąca.
Ważny jest również fakt że przy uprawie nie potrzebuje sztucznych nawozów i chemii ponieważ po jej zastosowaniu obumiera.
 Dobra wiadomość dla eko maniaków.:-)


Potrzebujemy 
1 szkl kaszy gryczanej nie palonej dostępna w sklepach ze zdrową żywnością
10 małych pieczarek
1 mała cebula
natka pietruszki
łyżeczka suszonej lub świeżej szałwii
ząbek czosnku
mała czerwona kapusta

Surówka to słupki surowej marchewki, każeń pietruszki 
polane olejem siemielnianym, sosem sojowym 
posypane suszoną pietruszką i słonecznikiem

Przygotowujemy
kapustę pozbawiamy głąba środka i podgotowujemy aby zmiękły liście
W tym czasie  wstawiamy kaszę i gotujemy z godnie z opakowaniem. 
kolejny krok to pieczarki, cebula, czosnek, które kroimy drobno i podsmażamy na maśle ghee do zarumienienia.
Kiedy wszystko jest, już gotowe mieszamy kaszę z podsmażonymi warzywami doprawiamy solą, pieprzem, szałwią i pietruszką.
Farsz nakładamy na  lekko miękką kapustę i zawijamy.
Tak gotowe gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty i zalewamy niewielką ilością wody z solą bądź wywarem na zupę tak żeby, się nie przypaliły.
Gotujac na niewielkim ogniu około pół godz.
co jakiś czas zaglądając




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz