Brokuły to skarbnica witamin i mikro elementów
Zawierają duże ilości witaminy A, K1, B1,C.
Naukowcy przez cały czas badają ich działanie pod wzglęm walki z nowotworami a to dzięki zawartości sulforafanu substancji chemicznej(najwięcej tego środka zawierają jednak kiełki brokułów).
Do przygotowania potrzebujemy
2 brokuły
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszkę
1 cebula
pół selera
sól,pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
pietruszkę nać u mnie była suszona
prażone płatki migdałów
woda
kasza jaglana
Robimy wywar z warzyw
wszystkie warzywa oprócz brokułów tniemy na kostkę i wrzucamy do wody, na małym ogniu czekamy aż lekko zmiękną.
Kiedy już mamy wywar zrobiony dodajemy pokrojone brokuły.
Brokuły miękną bardzo szybko.
Kiedy mamy wszystko miękkie doprawiamy zupę wyjmujemy zioła i blendujemy na krem.
Jeśli zupa wyjdzie za luźna dodajmy kasze jaglaną i mieszamy z zupą
Podajemy z pietruszką i prażonymi migdałami.
Zupa wygląda wykwintnie wiec nadaje się na przyjęcia
:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz