czwartek, 4 kwietnia 2013

                                 SUSHI CZY SUSZI?


Sushi podbiło nasz kraj oprócz tego, że jest modny to także jest bardzo smaczny i zdrowy. 
Ja uwielbiam sushi wiec tym sposobem narodziło się suszi inaczej.
Ale puki mam w rękach klawiaturę to napisze troszkę o "modnym" sushi.  
Jego właściwości zdrowotne to wodorosty w, które zawijamy  rybę, ryż  i warzywa.
Wodorosty nori mają ogromne właściwości odtruwające organizm. Redukują ilość złego cholesterolu są skarbnicą weilu minerałów i witamin: wapń, żelazo, jod, miedź, cynk, fosfor, witaminy B12 , A, C, K, E, PP . A przy tym są lekko strawne i bardzo smaczne.
Aby uzupełnić niedobory minerałów i witamin wystarczy włączyć wodorosty do naszej diety.

Do zrobienia suszi inaczej, potrzebujemy:


*Mate do zawijania.
* wodorosty nori
*zamiast ryżu komosa zwana inaczej Quinoa po więcej info kliknij tu
*wasabi inaczej chrzan japoński. O właściwościach bakterio i grzybo bójczych, a także  pobudza soki trawienne. 
 wasabi można kupić w postaci pasty lub proszku
*surowe buraki, marchewka, avocado, makrela wędzona
wszystkie składniki siekamy w słupki.
* dodatkowo sos sojowy ja mam tamari  czyli wyprodukowany jest tylko z soi. Warto wiedzieć że sos sojowy to produkt poddany fermentacji a ich rodzajów jest kilka.
*miska z wodą do moczenia rąk.
*ostry nóż


Nori dzielimy na pół i układamy na mate, świecącym do dołu.
Na wodorost rozkładamy ugotowaną quinoe (po ugotowaniu dodałam łyżeczkę octu winnego) nie za duże bo ciężko będzie zawinąć.  Po środku robimy małe wgłębienie, które smarujemy wasabi (nie dużo jest bardzo ostre) a następnie dodajemy warzywa. Końcówkę lekko zwilżamy żeby się lepiej skleiło i zawijamy. Rulon tniemy na małe kawałki


Jest tylko jedna trudność, kiedy zamieniamy ryż na komosę.
Mniej się lepi ale po za tym jest równie pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz