środa, 10 kwietnia 2013

                                                    Kotlety na czerwono


Niech nie zmyli nikogo kolor czerwony to nie mięso. 
Dziś będą kotlety pełne białka i zdrowia
Do zrobienia potrzebujemy 
1 szkl. ryżu brązowego
1 szkl. soczewicy czerwonej może być fasola
1 cebula
2 nieduże buraki czerwone
1 ząbek czosnku
0,5 szkl. zmielonego siemienia lnianego
pietruszkę, sól, pieprz 

Ryż gotujemy aż zmięknie i wyłączamy z gazu.
Następnie dobrze płuczemy soczewice i dorzucamy do ryżu.
Powinna lekko zmięknąć.
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę.
Warzywa dusimy na wodzie przez 10 min aż zmiękną.
Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w siemieniu.
Smażymy na patelni bądź w piekarniku w 200 stopniach około 10 min obracając.

************************************************************

Kiedy moja lepsza połowa wróciła z pracy, 
od razu chwyciła za jeszcze gorące kotleciki pytając
 "czy aby one są już gotowe do jedzenia".
A to za sprawą buraków, które nadały im krwistego koloru.
Miałam ubaw!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz