Ponieważ dieta wegetariańska polega, na mądrym doborze produktów bogatych w białko o to i zupa z zieloną soczewicą bardzo aromatyczna i smaczna
Składniki:
* 3 marchewki
* 1 pasternak
* 1/2 selera
* 1 por
* 4 duże ziemniaki
* szkl. zielonej soczewicy
* całe opakowanie przecieru
*łyżka oliwy,ząbek czosnku
*łyżka oliwy,ząbek czosnku
Przyprawy:
ziele angielskie,liść laurowy,ziarenka pieprzu,lubczyk,pietruszka nać,
łyżeczka papryki wędzonej,
sól.
sól.
Warzywa kroimy w kostkę, por w krążki.
Marchewkę,seler,pasternak,ziemniaki wrzucamy do wody postawionej na gaz.
Dodajemy liść,ziele i pieprz. Na patelni z oliwą podsmażamy por i ząbek czosnku,a następnie dodajemy je do zupy. Kiedy warzywa będą na w pół miękkie dodajemy dobrze przepłukaną soczewice i gotujemy na małym ogniu.
Zupa jest gotowa wiec możemy dodać przecier i resztę przypraw już na wyłączonym gazie.Na końcu solimy próbując.
Aromat zupy jest niesamowity dzięki wędzonej czerwonej papryce znanej bardziej w kulturze Węgierskiej.
Mam nadzieje,że na waszych stołach również zagości.:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz